A döntés értelmében a 25 év alatti fiataloknak január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a jövedelmük után. Az intézkedés akár egymillió 15-25 év közötti fiatalt is érinthet.

Azoknak a 25 év alatti házaspároknak, akik szeretnék igénybe venni az első házasok kedvezményét, de az szja-mentesség miatt nem tudják, a házassági adókedvezmény akkor kezdődik, amikor valamelyikük betölti a 25. életévét. 

A GKI Gazdaságkutató április elején közzétett - a 2019-es NAV-bevallásokon alapuló számításai szerint - 460 ezer fiatalt érint majd a változás. A GKI szakemberei akkor figyelmeztettek arra is, hogy az szja-mentesség csak abban az esetben jelent jelentős nettó keresetemelkedést a 25 év alattiak számára, ha ezt a munkáltató is elfogadja. Ha a foglalkoztató nem kíván bérfeszültséget okozni a kedvezmény érvényesítésével a munkavállalók között, akkor megteheti, hogy a bruttó bért úgy mérsékli, hogy a nettó kereset ne emelkedjen. Ebben az esetben a rárakódó bérköltség egy részét is megtakaríthatják.