A tüntetés egyik szervezője beszédében elmondta, miután Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nem adott érdemi választ a korábban már bejelentett 12 pontos követeléseikre, Orbán Viktor miniszterelnök pedig nem vállalt nyilvános vitát a diákokkal, úgy döntöttek, hogy nyilvános vitára hívják az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét. A négy frakcióból három képviseltetni magát a vitán: Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor - írta az Index.

"Sajnáljuk, hogy a miniszterelnök úr nem fogadata el a meghívást, ugyanakkor március 12-én hétfőn az említett résztvevők egy nyilvános vitán fognak az oktatási rendszerről beszélni a független diák parlament által feltett kérdésekre válaszolni" - mondta a szervező. "Hiszünk abban, hogy egy normális ország, egy jól működő demokrácia a nyilvános vita helyét biztosítja."

Kálló Dániel, a Független Diákparlament egyik szóvivője arról beszélt, hogy itt most verseny van, "verseny a jövőnkért, és erre most rossz módszerekkel készülünk". Szerinte mennyiséget növeltek az oktatásban a minőség javítása helyett, aminek túlterheltség lett a vége. Érzelmileg és fizikailag is leamortizálja a diákokat, és egyáltalán nem hatékony a jelenlegi oktatási rendszer. Kálló szerint azok az országok fejlődtek igazán, amelyek befektettek az oktatásba. Vagy olajat találtak, de azt nem nagyon látni Magyarországon - tudósított az Index

A diákok bejelentették, hogy Diák vagyok címmel indítottak új mozgalmat, aminek Facebook-oldalát ajánlották a résztvevőknek. Azt is bejelentették, hogy a következő tüntetésre március 15-én, délután 17 órára az Operaházhoz várnak mindenkit.

"Közös megemlékezésre és tüntetésre hívunk titeket, hogy felnőjünk a márciusi ifjak árnyékához, hogy megmutassuk, hogy van a magyar fiatalságnak és diákoknak hangja, és minden támogató szervezetet várunk, akik úgy érzik, hogy a diákok mellé szeretnének állni" - mondta az egyik szervező.

A transzparensekről látható volt, hogy a pénteki megmozduláson képviseltette magát a Pedagógusok Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért nevű szervezet is.

A tüntető diákok a következőket szeretnék elérni:

  • általánosban heti 25, középiskolában heti 30 órára csökkentsék az óraszámot,
  • töröljék el a 0. órákat,
  • ne rekesszék ki a 18 éven aluliakat az oktatásból,
  • ne növeljék a tanév hosszát,
  • az iskola neveljen kritikus polgárt,
  • állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási keretszámokat,
  • legyen szólásszabadság az iskolákban,
  • legyen névtelen tanárértékelő rendszer, aminek az eredményei nyilvánosak.

A kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.