A brit statisztikai hivatal közzétette a 2017-re vonatkozó éves jelentését arról, hány külföldi él a területükön. A népesség tizede nem brit - írta a BBC Newsra hivatkozva az Index.

Az adatokból kiderül, hogy tavaly tovább nőtt a kint élő magyarok száma.

Az Egyesült Királyságban (Nagy-Britanniában és Észak-Írországban) élő magyarok száma a Magyarországon születetteket tekintve 93 ezer fő volt, míg 2016-ban 91 ezren, 2015-ben 80 ezren voltak. (Magyarország ezzel 27. volt a nemzetek listáján.) Még több a kint élő magyarok száma a magyar állampolgárokat tekintve (ebbe a határon túli magyarokat és feltételezhetően a kint születetteket számolták bele) 98 ezer fő, míg egy évvel korábban 94 ezren, azelőtt pedig 82 ezren voltak.

Egy év alatt háromezer magyar született kint, ezzel az ott születettek száma hétezerre nőtt - derül ki az Index cikkéből.

A legnépesebb nemzetiségek az Egyesült Királyságban:

  • lengyel - 922 ezer fő
  • indiai - 829 ezer
  • pakisztáni - 522 ezer
  • román - 390 ezer
  • ír - 390 ezer

A Portfolio korábbi cikke 610 ezerre becsülte az Európai Unió tagállamaiban élő magyarok számát. A lap szerint a britek alacsony létszámot jelentenek le az uniós statisztikai hivatal felé, ezért a Portfolio becslése szerint már 250 ezerre tehető az Egyesült Királyságban élő magyarok száma.

A kép forrása: Stocksnap.