A kormány még mindig nem írta alá a Közép-európai Egyetem amerikai diplomát adó intézményének működési engedélyét, noha annak vezetősége állítja, a Bard College-dzsal kötött egyezségük lévén megfelelnek a tavaly egy törvénymódosítással támasztott kritériumoknak. Emiatt újabb tüntetést szerveztek Budapestre, emlékeztetve a részt vevőket, hogy már csak egy héten múlik az egyetem budapesti maradásának sorsa.

"A CEU elleni támadás egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, az egyetem 1500 oktatója és alkalmazottja, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen is - írták a felhívásban.

Az eseményen több ezren vesznek részt és menetelnek a Kossuth térre a Fővám térről. Azt követelik a kormánytól, hogy írja alá a CEU-szerződést, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, és biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget - írja beszámolójában a 444.

Az egyetem vezetése korábban bejelentette, hogy Bécsbe helyezik át a képzésüket, ha a kormány nem írja alá velük a szerződésüket. Az alapító Soros György a múlt héten tárgyalt is Sebastian Kurz osztrák kancellárral a lépésről.