Bár a rezsicsökkentésből kezdettől fogva kimaradtak a szilárd tüzelőanyagokat használók, a júliusban bejelentett intézkedések jelentős változást hozhatnak az ő életükben is.

Eddig a háztartások csaknem 40 százaléka, elsősorban az alacsonyabb jövedelműek használtak szilárd tüzelőt. Körülbelül felük vegyesen fával és gázzal, a legalacsonyabb jövedelmű rétegek pedig jellemzően csak szilárd tüzelőkkel fűtöttek. A rezsicsökkentés átalakítása azonban, gyakorlatilag azonnal felhajtotta a tűzifa árát és a szilárd tüzelőt használó fűtőberendezések iránti keresletet.

Így idén télen a szokásosnál is jóval nagyobb szükség lesz a szociális tüzelőanyag-támogatásra, amit az 5 ezer fő alatti településeken, szilárd tüzelővel fűtők, szociális alapon kaphatnak. Mostantól ugyanis rengeteg olyan háztartás is kénytelen lesz fával, vagy rosszabb esetben szénnel fűteni, akik eddig meg tudták fizetni a gázfűtést.

A Habitat for Humanity Magyarország ezért arra szólítja fel a kormányt és a döntéshozókat, hogy mielőbb lépjenek az ügyben, eddig ugyanis semmilyen információt nem adtak ki a szociális tüzelő-ellátásra vonatkozóan - írta a szervezet közleményében.

Az önkormányzatoknak pályázniuk kell a szociális tüzelőkre, és csak az elbírálás után indíthatják el a megrendeléseket. Az idén kiírt pályázat eredményeit és a megítélt tüzelő mennyiségét azonban csak 2022. augusztus 31. után hirdetik ki. Addigra viszont jó esély van rá, hogy késő lesz intézkedni; csak frissen vágott, nedves tűzifát tudnak majd vásárolni az önkormányzatok, ami nem megfelelő a fűtéshez, ráadásul az is kérdéses, hogy mennyit kell rá várniuk.

A kormánynak ezért egyrészt jelentősen meg kell emelnie a szociális tüzelőanyagokra szánt, évi 5 milliárd forintos keretet, mivel a nagyobb kereslet magasabb árakat is eredményez. Ez az összeg eddig sem volt elegendő arra, hogy minden rászoruló háztartást elérjenek az önkormányzatok, és gyakran csak kis mennyiségű fa jutott egy-egy igénylőnek.

A rászorulók száma pedig biztosan csak nőni fog. Másrészt a Belügyminisztériumnak azonnali, konkrét intézkedéseket kell hoznia, hogy legyen miből teljesíteni az önkormányzatok megrendeléseit, amiket csak ősszel kezdhetnek leadni. Azaz szabályozni kell, hogy az önkormányzatok a fabeszerzésekben előnyt élvezzenek az erdőgazdálkodóknál a piaci alapon vásárlókkal szemben.

Amennyiben ez nem történik meg, katasztrofális állapotok léphetnek fel. Az érintett, rászoruló háztartásoknak nincsenek megtakarításaik, amiből most gyorsan megvásárolhatnák a téli tüzelőt, vagy akár egy korszerűbb fűtőberendezést. Ha erről a kormány nem gondoskodik, legrosszabb esetben előállhat az a helyzet, hogy egy-egy településen télen nem lesz miből szociális tüzelőt osztani. Tűzifa hiányában pedig, az egyéni problémákon túl – például egy hideg, nem megfelelően fűtött házban sokkal gyakoribbak a megbetegedések, ami az egészségügynek is plusz terhet jelent – borítékolható, hogy a már eddig is aggasztó mértékű légszennyezés mértéke is ugrásszerűen meg fog nőni a rossz minőségű tüzelők és a szintetikus anyagok (hulladékok, lomok, textilek) kényszerű égetése miatt.

A Habitat – a megfelelő szociális támogatások mellett, számos szakmai szervezettel összhangban, – rendszerszintű megoldások mielőbbi bevezetését szorgalmazza, ahol a szociális, környezeti és energetikai szempontok párhuzamosan érvényesülnek - olvasható a közleményben.