Minden második magyar felkeres idén legalább egy olyan helyet, ahol még nem járt – mutatják a Kiwi.com cseh utazási vállalat felmérésének adatai.

A lakosság 53 százaléka felkeres idén legalább egy olyan helyet, ahol korábban nem járt, 20 százaléka pedig többször is utazni fog.

A magyarok fognak idén a legtöbbet fesztiválokrakoncertekre menni.

A magyarok mellett a csehek, szlovákok, lengyelek és románok idei évi utazással kapcsolatos hangulatát vizsgálták.

Mintha nem lenne holnap, úgy foglalják az utazásokat

Hiába lett duplája a repülőjegy, kelendő a luxus. Nagyon sokan gondolkoznak már a nyaraláson is: mutatjuk hova utaznak majd tömegével. Bővebben>>>

Leginkább az elszálló szállásdíjak miatt törjük a fejünket

Aggódnak a magyarok az utazással kapcsolatban felmerülő költségek emelkedése miatt, de sokkal kevésbé, mint a régió többi vizsgált országának lakói.

  • Leginkább a vágyott desztináción elszálló szállásárak okoznak fejtörést. Ez a magyarok 61 százalékáról mondható el, míg a régiós átlag 64 százalék.
  • Az étkezés és az utazás kapcsán is foglalkoztat minket a drágulás. Tízből körülbelül négy magyar tart attól, hogy nyaralóhelyén megdrágulnak az éttermek,
  • ugyanennyien pedig a növekvő repülőjegyárak miatt is aggódnak.
  • Minden 5. magyart foglalkoztatja az a kérdés, hogy többe fog kerülni a városnézés, mert például emelkednek a múzeumi belépők.

Sok magyar nem aggódik a költségeken

Mivel minden egyes fenti kérdésben az átlag alatti a magyarok aggodalma, így kiemelkedünk azok számával, akik nem aggódnak semmi miatt.

Honfitársaink 17 százaléka semmi miatt nem aggódik, ha az idei évi utazására gondol.

Milyen spórolási trükköket vetünk be?

A friss felmérés alapján aggódnak ugyan az emberek a drágulás miatt, de hajlandóak bevetni olyan trükköket, amelyekkel spórolhatnak.

 

  • A magyarok leginkább az indulási és érkezési dátumokkal kapcsolatban rugalmasak, ha az utazásról van szó.
  • A napok mellett érdemes lehet az indulási és az érkezési idősávokkal is játszani. Gyakran lehet spórolni azzal, ha valaki egy korareggeli vagy későesti járat mellett teszi le a voksát.

A magyarok többsége felfedez idén legalább egy új úticélt

A felmérésben részt vevő magyarok 53 százaléka válaszolta, hogy idén felkeres legalább egy olyan helyet, ahol korábban még nem járt.

  • Minden 5. magyar mondta el magáról, hogy idén többször is utazni fog.
  • Ugyanennyien vallották, hogy az idei évi utazásuk kapcsán azt várják a legjobban, hogy felfedezhessenek félreesőbb helyeket, letérjenek a kitaposott útról.
  • Vannak olyanok is (5 százalék), akik megpróbálkoznak azzal, hogy többet dolgozzanak külföldről távmunkában.

Az eredmények alapján a magyaroknak lesz a legbulisabb évük: a válaszadók közül minden 5. megy fesztiválokra, koncertekre.

Ebben hazánk vezeti az országok listáját, és messze meghaladja a régiós átlagot (13 százalék).