Az Allianz legfrissebb globális biztosítási jelentése szerint a magyar biztosítási piac 2022-ben 0,2 milliárd euróval, 7,4 százalékkal nőtt, a teljes díjbevétel elérte a 3,6 milliárd euró értéket.

  • Az életbiztosítási ágazatban a díjbevétel 0,7 százalékkal, 1,5 milliárd euróra emelkedett.
  • A vagyon- és felelősségbiztosítási ágazatban ugyanakkor a biztosítási díjak 12,6 százalékos növekedéssel elérték a 2 milliárd euró értéket,
  • a még mindig szerény értékű, 58 millió eurós egészségbiztosítási piac pedig csaknem 20 százalékkal bővült.

A teljes globális biztosítási díjbevétel összege 2022-ben csaknem 5,6 billió euró volt. A díjállomány 259 milliárd euróval, 4,9 százalékkal nőtt.

Továbbra is az életbiztosítás a legnagyobb szegmens, megelőzve a vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint az egészségbiztosítási ágazatokat.

A jég hátán is megél a magyar: növekszik a háztartások vagyona

Az idei év első negyedévének végére 86 568 milliárd forintra nőtt a háztartások teljes pénzügyi vagyona, ami 2 112 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 6 947 milliárd a gyarapodás. A háztartások nettó pénzügyi vagyona 72 043 milliárd forintra nőtt. Bővebben>>>

A világon mindenütt drágultak a biztosítások

A három szegmens teljesítményében ugyanakkor nagy volt az eltérés:

  • a vagyon- és felelősségbiztosítás erőteljes, 8,7 százalékos növekedésével szemben
  • az egészségbiztosítások szerényebb, 4,9 százalékos bővülést értek el,
  • az életbiztosítási piacon pedig csak 2,4 százalékos volt a növekedés.

vagyon- és felelősségbiztosítások díjának emelkedése a világ minden részén tapasztalható volt. Az életbiztosítási piacok különösen Nyugat-Európában szenvedték meg a tavalyi évet.

Magyarországon a biztosítási díjak éves növekedési üteme 3,5 százalék körül várható; a teljes piac értéke 2033-ban eléri majd az 5,2 milliárd eurót.

  • Várhatóan továbbra is a vagyon- és felelősségbiztosítás marad a legnagyobb szegmens 3 milliárd euróval,
  • ezt követi az életbiztosítás 2,1 milliárd euróval
  • és az egészségbiztosítás 0,1 milliárd euróval.

Az egészségbiztosítási területen várható ugyanakkor a legdinamikusabb növekedés, a szegmens bővülése előreláthatólag évi 8,4 százalékos lesz, több mint kétszerese a teljes piacénak.