A legtöbb hivatalos szervezet, többek között a bolláncok szövetsége, a csirketermelők, a tojásszövetség igyekezett az elmúlt hetekben megnyugtatni a vásárlókat, hogy semmi szükség a túlzott vásárlásokra, felhalmozásokra.

Van elég élelmiszer és másféle árucikk, az átmeneti hiányok azonban előfordulhatnak, mivel egyszerre sokan nagyon nagy mennyiséget vásároltak. Van olyan termék, amely valóban hiánycikk, például a kézfertőtlenítők, amelyekből világszerte kevés van. Nagy István agrárminiszter a héten többek között arról beszélt, hogy a magyar élelmiszerek 80 százaléka belföldön készül, valamint az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 25 millió embert képes ellátni, vagyis a lakosság több mint két és félszeresét. A szaktárca vezetője egyúttal szigorú fellépést kért a hatóságoktól az árakat irreálisan megemelő kereskedőkkel szemben.

Tekintélyes krumplidrágulás

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amelyeknek az ára erőteljesen megemelkedett. Akadnak persze olyanok is, amelyeknél nem történt változás az Agrárgazdaságkutató Intézet adatai szerint. Az árkörképben két nagy budapesti piac (a Vámház körúti Nagyvásárcsarnok és a Fehérvári úti  piac), valamint debreceni és szegedi árak szerepelnek.

Ezen a héten a belföldi krumpli jelentősen emelkedett: a Fehérvári úton 20 százalékkal 298 forintra, a Vámház körúton viszont több mint 30 százalékkal 380 forintra drágult.

A gömbparadicsom kilója közel 1000 forint volt a héten mindkét piacon, ez a fehérvári úton nem jelentett drágulást, a Nagyvásárcsarnokban viszont 25 százalékos pluszt jelentett az előző héthez képest. A felmérésben szereplő debreceni piacon is számottevően drágult a gömbparadicsom: több mint 40 százalékkal 1400 forintra.

A kígyóuborka kilója a Vámház körúton 26 százalékkal 880 forintra drágult. Debrecenben nem változott az ára, 850 forintot kértek érte, a szegedi piacon pedig még 4 százalékos csökkenést is belefért, így 750 forintba került egy kiló.

Megugrott a vöröshagyma ára a budapesti piacokon is, 350-400 forintot kellett adni kilójáért, ez 30-40 százalékos emelkedésnek felel meg egyhetes összevetésben. A 400 forintos debreceni ár pedig 33 százalékos drágulást jelent ugyanennyi idő alatt.

Merre tart az alma ára?

A petrezselyem ára óriási eltérés mutat. A Fehérvári úton majdnem 1200 forintot kértek kilójáért, ami 20 százalékkal haladja meg az egy héttel korábbit  A Vámház körúton viszont marad 800 forint az egységár. A debreceni piacon 11 százalékkal 1000 forintra drágult, szegesen viszont több mint 10 százalékkal 800 forintra csökkent az ár.

Az alma és a körte ára ugyanakkor maradt, ahol volt a két budapesti piacon, előbbinek 300-400 forint kilója fajtától függően, utóbbié 500-600 forint csakúgy, mint egy  héttel korábban. Ezzel szemben a szegedi piacon az almaár felmet közel 30 százalékkal, így 380 forinton kötött ki.