Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást - derült ki még nyár. A kormányközeli lapban gyakran megszólaló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) akkor kezdte felmérni a hét végi munkavégzés anomáliáit.

Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként. Ugyanakkor a kormány határozottan elzárkózott attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartására vonatkozó körülményeket.

Úgy értesültek: a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok felismerték, hogy a munkaerőhiányos területen szociális és gazdasági okokból még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés, iparági körökben köztudott, hogy több cégnek egyáltalán nem éri meg ezen a napon is nyitva tartani.

Azonban a dübörgő fogyasztásban jellemző piaci versenyben a nagyobb kereskedők nem engedhetik meg maguknak, hogy zárva maradjanak vasárnaponként, ha a konkurencia egyébként fogadja a vásárlókat. Az egyik piacvezető cég júniusban jelezte, hogy érdemes lehet felmérni a dolgozók körében a vasárnapi munkavégzés napjainkban jellemző körülményeit, a túlóráztatás mértékét és az időbeosztás munkavállalókra gyakorolt szociális hatásait. Azt kérték, a szakszervezet ez alapján fogalmazzon meg javaslatokat az anomáliák orvoslására, a vásárlók kiszolgálásának minőségibb ellátása érdekében.

Úgy tűnik, a munkaadók nyitottak a minden piaci szereplő és a fogyasztók által is vállalható, kompromisszumos megoldásra. A dolgozók igényeit megismerő szakszervezeti felmérés után javasolni fogjuk, hogy készüljön felmérés a lakosság körében is arról, hogyan fogadnák a vasárnapi nyitvatartás rövidülését az áruházakban, plázákban - mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Az említett kutatás azóta vélhetően elkészült.

A nagy láncok közül akkor a Spar és a Praktiker nyilatkozta azt a 24.hu-nak, hogy bármikor nyitottan állnak a rövidített nyitvatartással kapcsolatos egyeztetésekre, míg az Ikea már 2019 elején kurtított a vásárlók vasárnapi fogadásának időtartamán.