Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lesznek könnyű helyzetben az orvosok, amikor arról kell dönteniük, hogy milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként pácienseiknek - írja a Népszava. Kásler Miklós szakminiszter a hétvégén arról beszélt: noha a döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja, azaz akár azt is, hogy Pfizerre a kínai Sinopharmmal oltsanak rá.

Pedig csak elvétve vannak olyan tudományos kutatások, amelyek az efféle vakcinamixek hatásait vizsgálták. Az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártónál, a Pfizernél is még csak a közeljövőben zárulnak azok a klinikai vizsgálatok, amelyekben a saját oltóanyaguk harmadik adagjának felhasználását tesztelték. Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. (Komolyabb számok oltások keveréséről egyelőre csak az Pfizer és az AstraZeneca mixeléséről van. Korábban tudósok azt feltételezték, hogy bármilyen fajtájú oltásra az mRNS-vakcina lehet az, amit biztonsággal rá lehet oltani, a többiek esetében ezt kérdésesnek vélték, de erről még nincsenek tudományosan alátámasztott válaszok. Nem véletlen, hogy a WHO vezető kutatója is óvatosságra intett az oltások keverését illetően - a szerk.)

Arra a kérdésre, hogy mit ajánl betegeinek harmadik oltásként, Komáromi Zoltán budai háziorvos azt felelte: ő biztosan megvárja az erről szóló új eljárásrendet. Azonnal érvénytelenné válna ugyanis a felelősségbiztosítása, ha orvosként olyan eljárást alkalmazna, amire nincs megismerhető szakmai protokoll. Ráadásul, ha a harmadik oltástól a páciensének bármilyen egészségkárosodása lenne, övé lenne a felelősség.

Mint mondta, eddig is a miniszter és az országos tisztifőorvos adta ki az eljárási rendeket, így reméli, hogy ezúttal is hamarosan kézhez kapja. Megjegyezte: szerinte óriási felelőtlenség átruházni a harmadik oltásról szóló döntést a háziorvosra úgy, hogy a témában még elérhető tudományos közlemény sincs.

És mi legyen azokkal, akiknél két oltás ellenére nincs immunválasz?

A Napi.hu a Pulzus Kutató segítségével reprezentatív felmérésben kérdezte meg a magyar lakosságot, hogy ők mit tennének azokkal a Sinopharmmal beoltottakkal, akiknél semmilyen immunválasz nem alakult ki a koronavírus ellen. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több mint háromnegyede adna 3. oltást, ebből közel kétharmad mondta azt, hogy a 3. dózist más készítményből kapják, míg 12 százalék adna ugyanabból a készítményből. Korosztályt tekintve a 3. oltást főleg a 60 év felettiek támogatják.