"A fővárosi önkormányzattal előzetesen semmilyen formában sem egyeztetett a kormány a vizes világbajnokság megrendezésének átvételéről. Mi is csak a médiából értesültünk a vállalásról " - mondta a lap kérdésére Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Reggel jelentette be a vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA), hogy Budapest rendezi az eseményt június 18. és július 3. között. A vb-t eredetileg májusban rendezték volna a japán Fukuokában, de az már múlt héten kiderült, hogy az idén májusra tervezett eseményt csak 2023-ban rendezik meg a japán városban.

Az ellenzéki városvezetés háttérbeszorítása különösen szembetűnő, ha összehasonlítjuk a 2017-es – szintén beugróként lebonyolított – vizes világbajnoksággal, amikor Tarlós István volt a rendezvény fővédnöke.

A Fővárosi Közgyűlés 2015-ben garancialevelet is kiadott a vizes világbajnoksághoz.

Most ugyan infrastrukturális szempontból jobb a helyzet, bár a hármas metró még nem jár majd a teljes vonalon akkor. Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi sporteseményre érkezőknek pótlóbuszokkal kell majd eljutniuk a fővárosi helyszínre. Ehhez pedig extra buszok kellenének, miközben a kormány még mindig nem járult hozzá, hogy a főváros vegyen vagy béreljen buszokat a leromlott járműállomány tovább már nem halasztható frissítése érdekében.