A bűnszervezet vezetője áfa jogosulatlan visszaigénylése érdekében 2017-ben létrehozott és azóta működtetett egy többszintű belföldi, valamint Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában bejegyzett társaságokból álló céghálózatot. A társaságokat a bűnszervezet tagjai vagy az általuk felkért stróman személy hozták létre.

Úgy követték el a költségvetési csalást, hogy a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló három cég látszólag exportált parfümöt és táplálék-kiegészítőket. A külföldre, Szlovákiába kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszaszállították Magyarországra azért, hogy azokat - a céghálózaton keresztül átszámlázva - a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló cégek folyamatosan, havi több alkalommal ismételten „exportálják”, és így a férfi a három cég nevében, 2017 óta az áfát folyamatosan jogosulatlanul visszaigényelte - írja a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleményében.

A bűnszervezet tagjai ezzel összesen 3 081 635 000 forint vagyoni hátrányt okoztak Magyarország költségvetésének.

Több száz millió forint értékű vagyont foglalt le a NAV

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Veszprém megyei vizsgálati osztályának pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint több száz millió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet hét tagját.

A bűnszervezet vezetője 2020. november 26. napja óta letartóztatásban van.

A főügyészség indítványozta a férfi letartóztatásának további három hónappal történő meghosszabbítását tekintettel arra, hogy vele szemben továbbra is fennáll a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a veszélye.

Az ügyészi indítványról a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a gyanúsított kihallgatását követően ülésem fog dönteni - közölte a főügyészség.