Vannak esetek, amikor kimondottan jó megoldás a külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Így olyan gyárban, ahol nehezek a munkakörülmények, például végig kell állni a 12 órás műszakot, extra hidegben vagy melegben kell dolgozni, rendkívül monoton a munka, egyre nehezebb magyar dolgozókat alkalmazni - értékelt Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés szakértő, a tanácsadócég ügyvezetője.

A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben ugyanis megválogatják a munkavállalók, hogy milyen feltételek között akarnak dolgozni, és ezen még egy kicsit magasabb fizetés sem változtat. Csak tetőzi a helyzetet, ha a vállalat intenzív növekedési fázisban van, és több száz embert kell hirtelen felvennie. Ilyen esetben tökéletes megoldás külföldi munkaerőt alkalmazni.

Magas fluktuációnál ez nagyon veszélyes

Ha nincsenek extrém körülmények, és csak 10-20 főnyi munkaerő-szükséglete van a vállalatnak havonta, nem javasolt külföldiek foglalkoztatása. Ez ugyanis rengeteg plusz terhet ró a munkáltatóra és nagy felkészültséget igényel.

Gondolni kell az elszállásoltatásra, engedélyek beszerzésére, nyelvi nehézségek megoldására és a belső, kulturális fogadtatásra, beillesztésre. Ha ezekre nincs felkészülve egy vállalat, öngyilkosság belevágnia a külföldiek alkalmazásába, több bajt okozhat vele, mint amennyit megold.

Ha jók a munkakörülmények de nagy az elvándorlás a vállalatunknál, akkor belülről kell rendet rakni és nem külföldiekhez nyúlni. Csikós-Nagy Katalin szerint ugyanis a fluktuáció nem szűnik meg, amíg a kiváltó okát nem kezelik.

Ha egy cég vendégmunkásokkal próbálja megoldani a fluktuációt ahelyett, hogy az okokra fókuszálna az könnyen ellentétes hatást válthat ki. Ugyanis a legnagyobb megtartó erő a jó csapat, de ahol túl nagy az átjáróház, jönnek-mennek az emberek, ott nem tud valódi csapat kialakulni.

Először azt kell megvizsgálni mi okozza a fluktuációt és megoldást kell keresni rá. Szem előtt kell tartva a dolgozók igényeit és elvárásait, rugalmassággal, alkalmazkodással és közös gondolkodással minden problémára van megoldás. Csak a legkritikusabb problémák kezelésére tett lépések után javasolt külföldi vendégmunkások alkalmazása, körültekintő beillesztő program és belső kommunikáció mellett.

Miért távoznak a munkavállalók?

A HR-Evolution egy korábbi, 6300 főre kiterjedő kutatásában megállapították, hogy egy munkahely megtartó ereje sokkal inkább az emberi tényezőkben rejlik, mintsem a munkakörülményekben, fizetésben vagy karrierlehetőségekben. A távozás hátterében a gyakori munkahelyváltók körében szintén az első helyen az emberi tényezők állnak: vagyis például a vezetőség nem tartotta be, amit ígért, nem volt jó a csapat, a hangulat, embertelen volt a közvetlen felettesek bánásmódja, nem ismerték el, nem dicsérték meg a dolgozót.

A felmérés szerint ugyanakkor a szervezetek legerősebb megtartó ereje a jó csapat. Ez a tényező az, amelyik a hosszú távú elköteleződést eredményezi egy munkáltatónál (a válaszadók 67 százaléka jelölte meg.) A második legfontosabb tényezőt a jó fizetéseket és egyéb juttatásokat azonban már csak a megkérdezettek 34 százaléka említette, amelyet a munka elismerése (33 százalék) és az emberi bánásmód, a vezetőség őszinte kommunikációja követett (31 százalék).