Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján az állami augusztus 20-ai gigatűzijáték nem maradt el, hanem eltolták 2021-re, de annak költségét  akár idén kifizethetik a rendezvényszervezőnek - értesült a hvg.hu.

A 2021. augusztus 20-ai állami ünnepi tűzijáték megrendezésével megbízott állami cég, az Antenna Hungária (AH) akár 100 százalék előlegre tarthat igényt - derül ki a szerződés 2020. október 1-jei módosításából, ami a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A szerződésmódosításról a Rogán Antal kabinetminiszter által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal jelentetett meg tájékoztatást, amely lebonyolította a Magyar Turisztikai Ügynökség cégének, a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek (TMÜ) a közbeszerzését a 2020-as tűzijátékra.

A szerződésmódosítás szerint a teljesítés határidejét eltolták 2020. szeptember 15-ről 2021. szeptember 15-re, az előleg mértékét pedig 50 százalékról 100 százalékra változtatták. A szerződésmódosítást többek közt azzal indokolták, hogy az AH a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette, és a már teljesített beszerzés megismétlése mind időben, mind költségben indokolatlan veszteségként jelentkezne, a költségek megsokszorozódásával járna - olvasható a Közbeszerzési Értesítőben.

Nemcsak a tűzijáték megrendezésére vonatkozó szerződést tolták 2021-re, hanem a Szent István napi programsorozat lebonyolítására kötöttet is - hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Mindkét szerződést az AH nyerte el meghívásos eljárásban, soha korábban nem látott összegekért: csak a tűzijáték keretösszege 1,3 milliárd forint (ebből legalább 910 millió forintot el kell költeni), a rendezvénysorozat keretösszege 6,6 milliárd forint (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni).

Gulyás Gergely: örülünk, ha tudunk spórolni

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 16-i kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében elmarad a tűzijáték. Az elkülönített pénzzel kapcsolatban pedig azt mondta: "örülünk, ha bármit meg tudunk spórolni" - idézte a minisztert a hvg.hu. Az AH-nak kifizethető akár 100 százalékos előlegről azonban nem beszélt.

A közvélemény a kormánydöntést megelőzően sem támogatta a gigatűzijáték megrendezését: a Pulzus Kutató korábbi, a Napi.hu megbízásából készült felmérése szerint az emberek 80 százaléka nem támogatta, hogy tűzijátékot tartsanak idén a koronavírus-járvány és a gazdasági válság közepette. Lakossági petíció is indult, tiltakoztak az ellenzéki pártok, sőt Müller Cecília országos tisztifőorvos sem tartotta jó ötletnek a tűzijáték megtartását.

Nagyra nőtt az AH

Az elmúlt években a kormány állami rendezvénylebonyolítóvá és műsorgyártóvá alakította - a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alatt működő - AH-t, ami egykor "csak" földfelszíni és műholdas műsorszórással foglalkozott. A Kommunikációs Hivatal tavaly 30 milliárdos keretmegállapodást kötött a céggel rendezvényszervezésre, amit persze nem egyedül az AH teljesít, hanem alvállalkozók, köztük a kormányzati kampányokat lebonyolító Balásy Gyula-cégek és az őrző-védő Valton-Sec Kft. bevonásával.Az AH menedzsmentjének vastagon fogott a ceruzája, amikor például a MindiGO tv-szolgáltatáson elérhető online 5 perc angol TV című műsorért percenként egymillió forintot fizetett ki - írta meg szeptemberben a 24.hu. A Magno Studio Kft.-vel 240 millió forintos szerződést kötöttek 50 darab, 4-5 perces epizódokból álló, nyelvoktató kisfilmek szállítására, amelyek többségében egy nő egy kanapén ülve magyaráz.

Az AH kiváltságos helyzetbe hozásáról írt a közelmúltban a Telex is: a kormány a járvány miatt elmaradó koncertjeik miatt 5,3 milliárd forintot hagyott jóvá a könnyűzenészek támogatására, az úgynevezett raktárkoncertek lebonyolítója az Antenna Hungária lett, amely a pénz nagy részét elnyeli. (A raktárkoncertek a lap értesülése szerint a MiniGO-n lesznek érhetők a nagyközönségnek.)
Az AH nettó árbevétele a 2017-es budapesti vizes vb lebonyolításakor nőtt 21 milliárddal, 44 milliárdra az előző évhez képest, azóta 38-38 milliárddal zárta 2018-at és 2019-et - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Tavaly 1,7 milliárdos adózott eredménnyel zártak. (AZ AH-nak a vizes vb volt az első komoly rendezvénylebonyolítói é műsor-előállítói munkája.)