Nélkülözhetetlen lehet a tavalyi év mielőbbi lezárása a 2019-ben alakult vállalkozásoknál: számos kölcsönfajtára ugyanis csak a legalább egy, teljes és lezárt üzleti évvel rendelkező cégek pályázhatnak.

De a többiek is jobban járnak, ha a hitelkérelmüket eleve úgy adják be, hogy ahhoz már csatolni tudják a frissen elkészült és közzétett 2020. évi beszámolót - ezzel ugyanis érdemben gyorsíthatják a hitel átfutási idejét.

Heteket lehet nyerni

A hitelbírálatnál prezentálni kell minden olyan dokumentumot, amelyből a banki döntéshozók megismerhetik a vállalkozás pénzügyi és gazdasági helyzetét, ezek közelmúltbeli alakulását és kilátásait. A bírálók ezért ragaszkodni szoktak a legfrissebb főkönyvi kivonatok bemutatásához - tehát a könyvelést mindenképpen naprakész állapotba kell hozni a hitelbírálathoz.

Ha pedig már munkára fogja a könyvelőt, akkor célszerű ennél tovább menni, és a kérelemhez nemcsak a főkönyvi kimutatásokat, hanem a 2020-as beszámolót is mellékelni. Így legalább nem hetekkel később, hiánypótlásként kell majd ugyanezt megtenni.

Ne csak gyors, szép is legyen!

A jó éves beszámoló olyan, mint egy sportautó, amelyben a részletek kidolgozottságára is sokat adnak. Ugyanakkor fontos, hogy az egyes alkatrészek  - vagyis a beszámolóban szereplő részletes számok - is bizalomgerjesztők legyenek a megcélzott bank számára.

Bizalomgerjesztő persze leginkább attól lesz a 2020-as céges kimutatás, ha szépen gyarapodó bevételről és javuló eredményekről számol be az előző évhez képest. Hiszen kölcsönt leginkább annak szeretnek adni, akiről a múltja alapján vélelmezni lehet, hogy nem lesz gondja a jövőbeni visszafizetéssel. Azok a vállalkozások, amelyek a tavalyi, járvánnyal sújtott környezethez is tudtak alkalmazkodni és új pénzkereseti lehetőségeket találni, nagy eséllyel pályáznak a banki döntéshozók bizalmára.

Szintén növeli a bizalmat, ha a vállalkozás mérlegében „van hely” a hitelnek, az a jelen állapot szerint stabil, fenntartható képet mutat. Vagyis mondjuk a tartósan használt gépparkot nem abból finanszírozza a cég, hogy később fizet a szállítóinak, mint ahogy a vevői neki.

Ördög a részletekben

Akadnak más olyan szempontok is, amelyeket nem hagyhatók figyelmen kívül az évzárásnál. Az egyik ilyen, hogy a hitelfelvétel előtt jobb, ha nem fizet osztalékot, még ha futná is arra a 2020-as esztendő profitjából. Banki szemmel nézve ugyanis kissé furcsa, hogy valaki miközben hitelre pályázik, a saját pénzét inkább kiveszi a cégből - mintha nem bízna benne, hogy ott jó helyen van.

Az osztalékfizetéssel ráadásul csökken a cég saját tőkéje is, ezzel pedig arányossági szempontok miatt a banki hitel összege is kisebb lesz.

Fontos még, hogy cég készletei, követelései a valós értékükön legyenek nyilvántartva. A lassan forgó, régen a polcokon porosodó készletekre inkább számoljon el értékvesztést, még ha az csökkenti is az eredményt. Jobb, ha őszintén, jó lelkiismerettel vág neki a hitelfelvételnek, és nem könyvelési trükkökkel akar a valóságosnál jobb eredményt kimutatni. Ezzel a bank bizalmát kockáztatja, márpedig kölcsönügyekben ez a legfontosabb!