Hónapok óta tart a vita a hazai legnagyobb műtrágyatermelő, a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal között. A GVH négy éven át tartó vizsgálat után októberben azt állapította meg, hogy a vállalkozások jogsértően törekedtek a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. De a Nitrogénművek Zrt. szerint alaptalan a versenyhivatal határozata, amellyel szemben a cégek bírósági jogorvoslattal élnek. Közben a kormány is támadni kezdte Bige Lászlót és a társaságot, azzal vádolva, hogy a cég drágábban adja a magyar gazdáknak a műtrágyát, amit a másik fél tagadott, jelezve, hogy most az energiaárak emelkedése miatt van drágulás, korábban pedig 10 évig csökkent a termékek ára.

A Fővárosi Törvényszék szerdán nem jogerősen elutasította a Nitrogénművek cégcsoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét. Ennek lényege, hogy azt kell mérlegelni, hogy a bírság azonnali megfizetése mekkora veszélyt jelentene a cég működésére. A társaság pedig csütörtökön jelezte: fellebbezni fog. A cégcsoportnak így a Kúria döntéséig nem kell megfizetnie a 11 milliárd forintos bírságot.

A Nitrogénművek megerősíti, hogy az azonnali jogvédelmi igényének első fokú elutasításával szemben élni fog a fellebbezés jogával, mindezt teszi annak érdekében, hogy minden tőle telhetőt elkövessen a folyamatos termelésének fenntartása érdekében. A bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, ugyanakkor a rendkívüli energiapiaci helyzet olyan szintű kockázatokat jelent az iparágban, aminek kezelésére a vállalat nem készülhetett fel előre és minden forrásra szüksége van a megnövekedett költségeinek finanszírozásához - közölte a cég a Napi.hu-val csütörtökön.

„Vállalhatatlannak tartjuk egy vitássá tett jogviszonyban, egy ilyen mértékű összeg befizetésével kockáztatni működésünket és akár visszafordíthatatlan hátrányt okozni vállalatunknak, így a fellebbezés jogával nem élni felelőtlenség lenne részünkről” - tájékoztatott a vállalat vezetése.      

A Nitrogénművek Magyarország legnagyobb ipari földgáz fogyasztóját súlyosan érintik a megnövekedett energiaárak, ugyanis a földgázt nem energiahordozóként, hanem alapanyagként hasznosítja. A cég állítja, a jelenlegi piaci helyzetre nem lehetett előre felkészülni, a több mint tízszeresére emelkedett földgázárak soha nem látott helyzetet teremtettek az európai műtrágyapiacon, mely iparágat elsőként érintett a kialakult helyzet, ami annak sajátosságaiból adódik.

A folyamatos 365 napos termeléssel szemben egy erősen szezonális értékesítés áll, ahol a műtrágya ára nem fixálható, ugyanis az heti szinten folyamatosan változik az adott piaci helyzetnek megfelelően.

"A kormányzati kommunikáció eredményeként, az olcsóbb terméket remélő gazdák most pórul járhattak, hiszen az elmúlt hetekben az energiapiaci krízis tovább fokozódott, további gyárleállásokat eredményezve a régióban" - kommentálták a helyzetet.

Közben a térség más nagy gyártói le is állították a műtrágyatermelést a magas gázárakra hivatkozva