November elején 150 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a céget a frankfurti villamosok beszerzése miatt, most a dunai kishajós tendernél is szabálytalanságokat találtak - írja a 444.

A portál összesítése szerint a hatóság azt kifogásolta, hogy a BKV mint ajánlatkérő 2020. június 11-én tette közzé a pályázati hirdetményt, majd egy évvel később hirdetett csak eredményt, de közben lejárt az ajánlati kötöttség 2020. augusztus 24-én, amit hiába toltak ki hatvan nappal, 2020. október 19-ig, mert azt a határidőt is túllépték.

A frankfurti villamosbeszerzés ügyében a közbeszerzési hatóság azért tett feljelentést, mert a BKV által közzétett közlemények, valamint újságcikkek alapján köztudomású tény, hogy a fővárosi vállalat már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy meghatározott gazdasági szereplővel - a gyanú alapján éppen a jövőbeni szállítóval - többek között a leendő villamosok műszaki paramétereiről, az utólagos klimatizálhatóság lehetséges módjáról, a beszerzés körülményeiről és szállítási ütemezésről.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az eljárás politikai indíttatású volt, a kormány csak furkósbotnak használja a közbeszerzési hatóságot.