Egészen új értelmet nyer a „teherautóról leesett” kifejezés a környező országok feketepiacain: miután május 27-én a kormány bevezette az üzemanyagár-stop esetében azt a korlátozást, hogy a hatósági árakon csak a magyar autósok tankolhatnak, elkezdődött a lopott magyar rendszámtáblák kereskedelme Szlovákiában és a Balkánon.

„A szlovák feketepiacon már lehet magyar rendszámtáblákat vásárolni. Nem tudom, hogy ez hogy működik. [...] Ellopják a magyar rendszámtáblát, hogy olcsóbban juthassanak benzinhez, és mindez a május 27-én bevezetett új magyar kormányrendeletnek köszönhető, amely lényegében kiterjesztette vagy korlátozta az autósok által élvezett olcsóbb benzinhez való hozzáférést” – nyilatkozta az Euractiv podcastjében Vlad Makszimov, a portál szakértője. Szerinte nagyon vonzó a nagyjából 1,2 eurós benzinár a szlovákoknak. 

A Napi.hu ennek kapcsán több környező ország fórumait megnézte, Szerbiában és Horvátországban is találtunk magyar rendszámtáblákról szóló ajánlatokat. Egy-egy darabot 50-100 eurós áron is kínálnak.

Az Európai Bizottság előtt a benzindiszkrimináció

Viszont Makszimov felhívja arra a figyelmet, hogy most már lehet, hogy kevésbé lesz kelendő a magyar rendszámtábla, mert Szlovénia mellett Horvátország is bevezetett egy hatósági áras rendszert, ami elvileg feljogosítja az ottani autósokat, hogy olcsóbban tankoljanak Magyarországon.

A szakértő megjegyzi, hogy nem úgy tűnik, hogy a magyar szabályozás megfelelne az egységes közös piac szabályainak az EU-ban. „Az Európai Bizottság, a belső piac felügyelője, Thierry Breton június 8-án levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben arra kérte őket, hogy szabaduljanak meg ettől a megkülönböztetéstől a magyar és nem magyar autók között” – tette hozzá, kiemelve, hogy nem az árbefagyasztás a problémás, hanem az EU-ban nem lehetne korlátozni a termékek és szolgáltatások szabad áramlását, pláne nem állampolgárság alapján.