Az előzetes közzététel nélküli tárgyalásos eljárás eredményét az ajánlatkérő Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A zárt közbeszerzés indoka az, hogy a szolgáltatást kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni, a kizárólagos jogok védelme miatt.

A megkötött szerződés keretében az ajánlatkérő jogosultságot szerez a FIM Superbike Világbajnokság magyar nagydíjának 2024-2033 közötti időszakban történő megszervezésére és az ehhez kapcsolódó bizonyos szolgáltatások igénybevételére is. A jogtulajdonossal december 2-án kötött szerződést az ajánlatkérő.

A Napi.hu február 11-én írt arról, hogy a kormány felhatalmazta a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-t, írja alá a szerződést a Dorna WSBK ORGANIZATION SRL-lel - mint a Superbike versenysorozat megrendezésével kapcsolatos kizárólagos jogok tulajdonosával - a Superbike 10 évre szóló hazai megrendezésére.

Az első verseny 2023-ban lesz, akkor a licenc díja 900 ezer euró (mintegy 324 millió forint), amely évente 3 százalékkal emelkedhet.

Magára a rendezés költségére a kormány 10 évre 123,5 millió eurót (mintegy 44 milliárd forintot hagyott jóvá. Az első évre jutó támogatás 9,9 millió euró (3,5 milliárd forint), amely fokozatosan emelkedik, míg 2032-re eléri a 15,1 millió eurót (5,4 milliárd forintot).

Egy héttel később arról adtunk hírt, hogy a spanyol Dorna Sports, S.L. 9 millió euróért (mintegy 3,2 milliárd forintért) adta oda a magyarországi FIM gyorsaságimotoros-világbajnokság rendezési jogát. A becsült ellenérték 38 millió 791 ezer euró (mintegy 13,9 milliárd forint) volt.

Augusztusi hír volt, hogy a Hajdúnánáson megépülő MotoGP versenypálya és sportkomplexum beruházójává a Beruházási Ügynökséget jelölte ki a kormány, egyúttal visszavonta a debreceni székhelyű Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. beruházói jogosultságát. Az utóbbi cég tulajdonosa is a magyar állam.