Oroszország áltagosan mintegy 40 százalékban fedezi Európa gázfelhasználási szükségleteit. Az elmúlt héten jelentősen megnőtt a szállítások leállásának a kockázata, mivel a G7-országok elutasították Moszkvának a szállítások rubelben történő kiegyenlítésére tett felszólítását - írja összefoglalójában az MTI.

Az Európai Bizottság szerint az Európában tárolt gáz jelenleg mintegy negyedét teszi ki a téli hónapokban általában felhasznált mennyiségnek. A jövő téli ellátás biztosítása érdekében a bizottság olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely arra kötelezi a gáztárolók üzemeltetőit, hogy minden év november elsejéig legalább a kapacitás 80 százalékáig töltsék fel a tározókat.

Mivel azonban a tárolók jelenleg csak negyedrészben vannak feltöltve, és így az évszakra jellemző ötéves átlag, 34 százalék alatt vannak, a feladat teljesítése orosz szállítások nélkül nehezen megvalósíthatónak tűnik.

"A november 1-jére kitűzött 80 százalékos cél elérhető mindaddig, amíg legalább némi orosz gáz továbbra is érkezik" - mondta Jack Sharples, az Oxford Institute of Energy Studies kutatója. "De úgy gondolom, hogy orosz gáz nélkül egész egyszerűen nem lesz megvalósítható".

Európa legnagyobb gázfogyasztója, a szükségleteinek mintegy felét Oroszországtól fedező Németország a tározók 90 százalékos töltöttségét tűzte ki célul. Jelenleg 26 százalékos a németországi tározók feltöltöttsége.

Németország szerdán példátlan lépéssel olyan vészhelyzeti tervet léptetett életbe, amelynek értelmében az orosz gázszállítások megszakadása vagy leállása esetén a kormány oszthatja be az energiafelhasználást.

"Ha az orosz gázáramlás holnap leáll, majd nem indul újra a következő télig vagy egy egész évig, vagy még tovább, akkor a tárolók nem lesznek képesek a 80 százalékos szintre feltölteni" - mondta Kateryna Filippenko, a Wood Mackenzie globális gázellátásért felelős vezető elemzője.

"Valószínűleg az EU-ban a tározókat a felénél valamivel magasabb, talán 54 százalékos szintre lesz majd lehetséges feltöltetni" - vélte a szakértő. Filippenko szerint ez problémákat okozhat az ipar számára, mivel az EU az ipari gázfelhasználást akár az ötödével is visszafogná a kiszolgáltatott lakossági fogyasztók védelmében.

A tárolási tervet tovább bonyolítja, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat ellenőrzése alatt áll több északnyugat-európai tározó, melyek készletei legalább öt éve a legalacsonyabb szinten vannak. Németországban a gáztárolók egyharmada a Gazprom tulajdonában van.

"A Gazprom nem valószínű, hogy nekiállna teljesen feltölteni ezeket a tározókat, mivel az orosz kínálat iránti szerződéses kereslet fokozatosan csökken, és a Gazpromnak nem igazán érdeke az azonnali piacon gázt értékesíteni" - mondta Leon Izbicki, az Energy Aspects európai földgázzal foglalkozó munkatársa.

A német törvények lehetővé teszik az ország energiapiaci szabályozó hatósága által felügyelt gázpiaci csomópont, a Trading Hub Europe (THE) számára, hogy az üres vagy az előírt töltöttségi szint alatt lévő tározókat saját beszerzései tárolására használja, ha veszélybe kerülne a gázellátás. "Az olyan hatósági jogkörrel bíró szervezetek, mint a THE, valószínűleg a "használd vagy elveszíted" elv alapján le fogják foglalni és fel fogják tölteni az ilyen kihasználatlan kapacitást" - mondta Izbicki.

Az EU célja, hogy idén kétharmadával csökkentse az orosz gázfüggőséget, és 2027-ig megszüntesse az összes orosz fosszilis tüzelőanyag importját.

Vlagyimir Putyin elnök viszont lehet, hogy 180 fokos fordulatot vett: csütörtökön arról tájékoztatta a német kancellárt, Olaf Scholzot, hogy a Gazprombanknak euróban is lehet fizetni a földgázért.