Győrben és Miskolcon feltűnően sok szlovák rendszámú autó parkol a bevásárlóközpontok előtt. A televíziónak nyilatkozó dunaszerdahelyi ingázó elmondta: figyelni szokták a forint árfolyammozgásait és ha gyengébb, akkor átjönnek Győrbe vásárolni.

A döntés nemcsak az árfolyam, hanem (most még) az árak miatt is logikus, hiszen a határ szlovák oldalán lévő boltláncnál például a legolcsóbb péksütemény 7 eurócentbe, azaz 23 forintba kerül, miközben Magyarországon 16 forintba. A margarin 550 forintnak megfelelő euróba kerül odaát, miközben idehaza csak 299 forintba.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az olyan jelentős árfolyamesés után mint ami az elmúlt időszakban volt - néhány hét alatt 20 forinttal drágult az euró-, mindig felélénkül a bevásárlóturizmus a határ menti településeken.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint azonban előbb utóbb itthon is elkezdenek drágulni azok az áruk, amelyekhez külföldi alapanyag kell. A kereskedők kivárnak, amíg kitart a raktárkészlet, s ameddig az el nem kel, nem fognak árat emelni. De amikor már pótolni kell a termékeket, akkor az új árkülönbözetet megpróbálják majd a fogyasztói árakban érvényesíteni - magyarázta Molnár László, vezérigazgató.

Fordult a kocka - még várják a friss számokat

A vásárlók bankárokat megszégyenítő pontossággal latolgatják, mikor hol érdemes vásárolni. A piaci információk szerint megindult a külföldi bevásárlóturisták rohama a magyar boltokba - írta nemrég a blokkk.com.

A 2018 első negyedévi adatokból azonban nyilván még nem olvasható ki a friss fordulat, akkor még nem változtak a valutaárfolyamok. Ebben a három hónapban a bevásárlási céllal Magyarországra érkezett bevásárlóturisták 40 milliárd forintot költöttek el a hazai boltokban. Ez nagyságrendjét nézve hasonló összeg, mint a korábbi időszakban, a magyarok kifelé irányuló bevásárlóturizmusával szemben fordított irányban ekkor nem volt változás.

Az elmúlt öt esztendőt nézve egyébként 130 milliárd forintról közel 180 milliárd forintra nőtt a külföldiek bevásárlóturizmusa, ami egyharmadnyi növekedést jelent, tehát kisebb megugrást a magyarok kinti bevásárlásaihoz képest. A legtöbbet a szlovákok jönnek a magyar boltokba bevásárolni, 2017-ben 56 milliárd forintot költöttek nálunk. Ennél nem sokkal kevesebb az osztrákok költekezése, ami 51 milliárd forint volt - emlékeztet a blokkk.com.

Kép forrása: Shutterstock