A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) nettó 1,26 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást írt ki a főváros jövőbeni metró, villamos és gyorsvasúti fejlesztéseinek tervezési és előkészítési feladataira - derül ki az uniós közbeszerzési hirdetményeket megjelentető Tenders Electronic Daily (TED) adatbázisból. A BKK még augusztusban jelentette be, hogy négy közlekedési projekt előkészítését tervezi: a villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztését és az 1-es villamos meghosszabbítását Kelenföld vasútállomásig; a kisföldalatti korszerűsítését és esetleges meghosszabbítását; a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését és az utóbbi felújítását, valamint az észak−déli regionális gyorsvasút déli ágának meghosszabbítása az Astoriáig. A megvalósítást a következő, 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban lehívható EU-támogatásokból finanszíroznának. A kivitelezés 700-800 milliárd forintba kerülhet.

A közbeszerzésen nyertes vállalkozók feladata lesz a projektekhez kapcsolódóan döntés-előkészítő tanulmány, előzetes régészeti dokumentáció, előzetes vagy részletes megvalósíthatósági tanulmány, környezeti vizsgálati dokumentáció, illetve forgalmi elemzés, engedélyezési és kiviteli tervek készítése. Valamennyi részfeladatnál el kell látni a kapcsolódó kommunikációs feladatokat is.

A tervezési megbízások (becsült nettó érték, millió forint)
M1 Millenniumi földalatti vasút rekonstrukciójának és meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmánya392,4
M2 metró és a Gödöllői HÉV összekötésének, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósíthatósági tanulmánya485,0
Az észak-déli regionális gyorsvasút déli szakaszának döntés-előkészítő tanulmánya100,0
A fővárosi villamoshálózat és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciójának és az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig történő meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmánya, engedélyezési és kiviteli terve282,4
Forrás: TED

Azok a tervezőirodák tehetnek ajánlatot a közbeszerzésen, melyek rendelkeznek a közbeszerzés tárgya szerinti munkából az elmúlt három évben részenként legalább összesen nettó 300, 400, 75, illetve 150 millió forintos árbevétellel. A cégeknek még a megpályázott munkára vonatkozóan megfelelő referenciát is igazolni kell, ezeket a pályázati kiírásban részletezi a BKK. A nyílt közbeszerzésen az ajánlatokat 2013. január 25-ig lehet benyújtani. Az ajánlatok közül az ajánlati ár és a késedelmi kötbér napi mértéke alapján választanak nyertes(eke)t, akikkel 510 napra kötnek majd szerződést.