Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban több százezer hektár mesterséges vízfelület áll napenergia szempontjából kihasználatlanul.  Pedig az öntözésére összegyűjtött esővíz, de akár a szennyvíztározók vízfelülete is energiaforrássá válhatna, ha lebegő napelem szigeteket telepítenek rájuk. Így ráadásul nem pusztán a plusz zöldenergiával lehet számolni, de az eddigieknél hatékonyabb vízgazdálkodás is megoldható, mivel a vízen lebegő panelek kisebb arányú párolgást és algásodást tesznek lehetővé. Vagyis: egy váztározó esetében ez a megoldás energiát, illetve több és jobb minőségű vizet egyaránt adni tud - erre kínál megoldást a holland gyökerekkel rendelkező Wavin. 

A Clicfloat nevű, moduláris felépítésű, lebegő csőrendszer - írta közleményében a magyar leányvállalattal is rendelkező cég - megoldást kínál a lehetőség kiaknázására. A napelemes úszó szigeteket úgy alakították ki, hogy az óriási, környezeti hatásoknak ellenálló, ezért sok éven át használható csövek könnyen egymáshoz pattinthatók, mégis stabil és erős rácsot alkossanak, míg az illesztőelemek afféle "lebegő ösvényt" képezzenek, amelyen járva lehet a rendszert karbantartani, felügyelni, üzemeltetni.

Az úszó felületek tetejére szerelt napelemeket a víz hűti is, és minden 1°C-nyi hűtés legalább 0,5 százalékkal nagyobb hatásfokot eredményezhet, mint a földre vagy a tetőre telepített napelemek esetében. Ez a magasabb kilowatt-csúcsértékek miatt nagyobb hozamot is jelent, amiből viszont az is következik, hogy a rendszer önköltségi ára alacsonyabb, mivel azonos felületen a lebegő napelemek több és olcsóbb energiát tudnak biztosítani.

A Wavin számításai szerint egyetlen hektárnyi vízfelület úszó napelemes lefedésével évente több, mint másfél MWh villamos energiát lehet megtermelni. Amiből pedig az következik, hogy a Clickfloat használatával százezer hektáronként, 70 százalékos lefedettség mellett is több mint 1,1 TWh zöldenergia állhatna a magyarországi kertészetek, szennyvíztelepek, víztározókat üzemeltetők rendelkezésére. Ez a méret bár elméleti, ám az ország évi 45-46 TWh áramfogyasztásához mérve már látható volumen.

Ez az út járható

Az öntözővíz puffer tározók napelemekkel történő lefedése hasznos környezetvédelmi fejlesztés lehet - közölte  Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy e technológia alkalmazása nem csak csökkenti a párolgási veszteséget, illetve a fosszilis energia előállítást, de "barna mezős" beruházásként sem foglal el hasznos termőföld területeket. - Amint elindul a tisztított szennyvíz hasznosítása Magyarországon, a tározók lefedésével és hasznosításával az öntözővíz szétosztása, az öntözés energiaellátása, és további energia előállítása is megoldhatóvá válik - magyarázta a szakember. 

Kép: wavin

Az úszó napelemes rendszerek koncepciója és építése a világban már nem számít teljesen újdonságnak, hiszen Dél-Koreától Németországon át  Albániáig sok országban adottak a körülmények egy-egy ilyen pilot beruházásra. Aztán pedig az sem meglepő, hogy ahol kipróbálják, ott a kereslet is nő irántuk (mivel a vízre telepített napelemek nem csak hatékonyabbak, de helytakarékosak is) - ahogyan az Spanyolországban, a Navarra-i csatornával is igazolódik.

A Wavin napelemes szigetei egyelőre pilot projektként működnek a Benelux államokban, de a tesztüzem eredményei máris bizakodásra adnak okot - közölte a cég.