A koronavírus-járvány elleni előírások betartása érdekében továbbra is a vásárlók együttműködését kéri az OKSZ. Így kötelező a maszk helyes viselete, az üzleteknek pedig legkésőbb 19 órakor be kell zárniuk (december 24-én 14 óráig lehetnek nyitva). Ezért a kereskedelmi cégek kérik a vásárlókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra a bevásárlást, a rövidebb nyitvatartás miatt tervezzenek előre és lehetőleg egyedül látogassák a boltokat - írja az OKSZ a közleményében.

A kijelölt idősávokban csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak - a boltosok kérik, hogy az idősebbek a saját biztonságuk érdekében éljenek ezzel a lehetőséggel.

Több dolgozót vetnek be

Az OKSZ tagvállalkozásai továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a járvány elleni védekezésre, amire a pandémia kezdete óta több 10 milliárd forintot fordítottak a kereskedelmi láncok. Az áruházakban - a tömeges jelenlét, a tolongás elkerülése érdekében - több szakeladó, pénztáros és árufeltöltő dolgozik, megerősítették a vevőszolgálatokat is.

Ezeken túl az áruházak, a vásárlók biztonsága érdekében többféle, egymástól eltérő eszközt alkalmaznak, így például

  • korlátozhatják az egyidejűleg használható bevásárlókocsik, bevásárlókosarak számát, e nélkül pedig nem engednek be vásárlót,
  • folyamatosan felhívják a figyelmet és padlómatricákkal is segítik a távolságtartást, erre az eladótérben is kérhetik a vásárlókat, akár személyes megszólítással is,
  • a pénztárak mellett a csemegepultoknál, hentespultoknál is távolságtartást kérnek, és ezt a padlón matricákkal jelölik.

Az OKSZ együttműködésre törekszik a társ szakmai szervezetekkel is - írta az OKSZ.