A BKV már csak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) mint közlekedési hatóság engedélyére vár, hogy újból üzembe helyezze a 3-as metró ajtóhibák miatt leállított szerelvényeit - monda a Magyar Nemzet kérdésére Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója. Várhatóan még e héten visszaállítják az utasforgalomba az eddig engedéllyel bíró hat szerelvényt, ugyanis az orosz Metrovagonmas kijavította a hibákat.

Kétszázezernél is több ajtónyitáson és -záráson vagyunk túl, a hatósági döntésig is folyamatosan teszteljük a járműveket - tette hozzá az igazgató. Ezek eddig rendre visszaigazolták a Metrovagonmas állítását a teljes szoftverfrissítésről, illetve arról, hogy ezáltal megszűntek a problémák.

A BKV eddig összesen másfél milliárd forint kötbérigény közölt a Metrovagonmassal a hibák miatt. Az orosz fél egy hét gondolkodási időt kért a válaszához, így várhatóan a jövő héten derül ki, mit ismer el a BKV kifogásaiból. Amennyiben elfogadja a teljes összeget, akkor ezt a tételt levonják a szerződéses összegből. Ha vita van, akkor per lesz.