A Lidl Budán, a XI. kerületben még 2017-ben kezdett el egy olyan beruházást amely miatt később jogvita bontakozott ki a vállalat és az újbudai önkormányzat között: a középpontban a kezdetektől az állt, hogy diszkontlánc jogszerűen járt-e el akkor, amikor a kerületi építési szabályzatban foglaltak ellenére lebontotta Fehérvári úton álló ipari épületet.

Az évek óta húzódó vitára tavaly pont került: a felek megegyeztek, ezért kinyithat 2017 óta üresen álló áruház. Az időpont azonban nem ismert.

Erről szólt a vita

A Lidl mindvégig azt hangoztatta, hogy ők a Fehérvári út – Galambóc utca sarkán található elavult csarnok homlokzatát csak átalakították, ráadásul mivel a Galambóc utca felőli részen az eredeti épületből egy falszakaszt is meghagytak, ezzel 100 százalékosan lefedték az átalakításra vonatkozó szabályokat, ami pedig nem engedélyköteles tevékenység. Újbuda viszont teljesen másképp látta a helyzetet: szerintük a telken nem átalakítás, hanem építkezés zajlott, mivel szemmel látható volt, hogy az élelmiszerlánc földig rombolta a régi épületet, hogy utána annak a helyére egy új áruházat húzzon fel. Ezt pedig az önkormányzatnál engedélyeztetnie kellett volna Lidlnek a helyhatóság álláspontja szerint - írja az Index.

Újbuda önkormányzata a 2021. november 18-i ülésén döntött arról, hogy településrendezési szerződést köt a Lidl Magyarország Bt.-vel a Fehérvári út 70/A sz. alatti ingatlanon megépült beruházás ügyében – tájékoztatta a portált Várkonyi Gyula, az Újbudai Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője. 

Elmondása szerint mind a két fél vállalt valamit azért, hogy kinyithasson az áruház. A Lidl például nemcsak arra bólintott rá, hogy fákat ültet majd az üzlet környékére, hanem arra is igent mondott, hogy a jövőben egy 720 négyzetméteres zöldfelülettel élhetőbbé teszi a környéket. Továbbá a diszkontlánc megígérte, hogy a Galambóc utca és a Nádorliget utca találkozásánál vízelvezetési feladatokat végez majd el, illetve hogy 250 millió forinttal hozzájárul a környék közlekedésének és humán infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

A Lild sem tudja, mikor nyithatnak

Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője azt mondta, még megtippelni sem tudta, hogy mikor nyithat ki az öt éve üresen álló áruház, amely komoly veszteséget jelent a láncnak.