Csak az utóbbi napon újabb 6-7 százalékkal drágult a búza és a kukorica (így már 170 ezer forintba kerül egy tonna búza), a napraforgóolaj pedig hónapja óta olyan árszinten van, „ami teljesen irracionális” - állapította meg Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli című műsorban.

A jelek szerint globális élelmiszerválságot, ezzel pedig elképesztő drágulást okozott a háború, ami lokális szinten zajlik Oroszország és Ukrajna között.

Oroszország ugyanis a világ legnagyobb gabonaexportőre volt eddig, Ukrajna pedig az ötödik, és a két ország együttesen biztosította a világ búzakészletének 14 százalékát, a kukoricának 4 százalékát, az árpának pedig 19 százalékát - írta korábban a Napi.hu.

A háború ellenére sikerült Ukrajnában elvégezni a tavaszi vetést 150 000 hektáron, de a várakozások szerint idén az eddigi mezőgazdasági területek felén, 7 millió hektáron lehet majd termelni, mely vetőterület 25-30 százalékkal kisebb, mint az elmúlt években.

Korábban havonta 6 millió tonna gabonát vittek ki Ukrajnából, most viszont már 25 millió tonna gabona halmozódott fel a háború kezdete óta, melyet a kikötők orosz blokádja és a sok helyen használhatatlanná vált vasúti infrastruktúra miatt nem lehet exportálni.

A magyar kormány abban bízva rendelte el a bolti árstopot, hogy néhány hónap múlva normalizálódik a helyzet. Ám ez nem várható, sőt az árak csak jobban el fognak szabadulni. Ha újra szabadpiaci áron adhatók az alapélelmiszerek, egyik napról a másikra akár 25-30 százalékkal is többet kell fizetnünk értük az árstop után – véli Raskó György.

Az magyar gazdákat összességében pozitívan érinti az élelmiszerválság: miközben ugyanis a termelési költségek (energia, műtrágya) is jócskán emelkedtek, az átadási árak még nagyobba ugrottak. Idén a búza-, a kukorica- vagy a napraforgó-termelőket „nem kell sajnálni”, rekordbevételre számíthatnak, ha jó lesz az időjárás, márpedig az utóbbi egyelőre jól alakul - tette hozzá az agrárközgazdász.