Bár a bezárásra ítélt mátrai szénblokkok tavalyi állami megvásárlását Mager Andrea nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kellett engedélyeznie, ilyen bejegyzés nem szerepel a vagyonminiszter elmúlt két évi összes tulajdonosi határozatának listáján - írja a Népszava az MSZP által kikért listáján.

Az MVM, amelynek tulajdonosi jogait a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter gyakorolja, 2019. december 23-án jelentette be, hogy adásvételi szerződést kötött az ország második legnagyobb áramtermelője, a Mátrai Erőmű többsége megvásárlásáról. (Valójában a cég Status Power Invest nevű áttételes tulajdonosát vették meg.) Az eladói oldalon Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségei, az Opus és a Status Energy álltak.

Szakértők szerint, ha Mager Andrea tulajdonosi joggyakorlóként mégsem adott engedélyt az MVM-nek a Mátrai Erőmű megvásárlására, akkor az adásvétel törvényellenes. A Népszava az üggyel kapcsolatban megkereste a miniszter hivatalát, amely csak egy korábbi válaszát ismételte meg. Eszerint "az egyedüli részvényeshez felterjesztett döntési javaslatokat a társaság alapszabálya által meghatározott módon hagyták jóvá". Magyarán az MVM tulajdonosi joggyakorlója arról biztosít, hogy meglátása szerint minden szabályosan zajlott, ám ez érdemben nem oszlatja el a jogsértés gyanúját.