A tárolókba augusztus 1-jére 3,25 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka, a tárolók összkapacitásának pedig az 51,34 százaléka.

Az európai unió által előírt ütemezés szerint Magyarországnak november 1-jéig be kell tárolnia az ötéves átlagfogyasztásának a 35 százalékát, ami 3,65 milliárd köbméter. Az uniós rendelet alapján augusztustól novemberig havi bontásban is meg kell lennie a megfelelő mennyiségeknek. 

A Magyarország számára augusztus 1-jére előírt mennyiség 2,33 milliárd köbméter volt, így az adott időpontra az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több került a hazai gáztárolókba. A betárolt 3,25 milliárd köbméter az elmúlt öt év átlagfogyasztásának 31,13 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka – közölte a MEKH.

Arra a MEKH beszámolója nem tér ki, hogy a betárolt mennyiségből ténylegesen mennyi az, amit Magyarország használ majd. Még a hónap elején okozott kisebb zavart, hogy Szerbia 500 millió köbméter földgáz magyarországi betárolására és Magyarországon keresztüli beszerzésére szerződött. Az RTS szerb közszolgálati műsorszolgáltató tájékoztatása szerint a szerb kormány közölte, a gázt október 1-ig tárolják Magyarországon, azután pedig novemberig naponta hárommillió köbméter gázt bocsátunk Szerbia rendelkezésére. Novemberben és a téli hónapokban ez a mennyiség napi hatmillióra nő, márciustól pedig ismét napi hárommillió köbméter földgázzal látjuk el Szerbiát.

Ha a szerb 500 milliós kapacitást már betárolták, akkor technikailag csak 2,75 milliárd köbméter magyar felhasználásra szánt gáz van a tárolókban. Ezt tisztázandó kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Földgáztároló Zrt.-t, válaszaikkal frissítjük cikkünket.

Az EU-ban már 70 százalék felett a gáztárolók

Az EU igyekszik télire földgázt készletezni, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és növeli a cseppfolyósított földgáz importját. A blokk a tárolóhelyeinek 71 százalékát töltötte fel. Az uniós szint már megfelel az ötéves átlagnak, és ez hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt napokban kordában tartották az árakat.   

Az oroszok viszont az Északi Áramlat gázvezeték szándékos szállítási kapacitáscsökkentésével próbálják még nehezebb helyzetbe hozni az Európai Uniót. Bár technikai és jogi problémákra hivatkoznak, amelyeket a nyugati szankciókkal indokolnak, a Bloomberg a Kreml bennfenteseitől úgy értesült, hogy ez csak Európa zsarolásáról szól.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány, hogy javítani tudjon a gázellátási helyzetén egy 1850 millió eurós (730-740 milliárd forintos) hitelfelvételéről döntött. A stratégiai készletezésről a linkre kattintva olvashat részletesen.