A kormány nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette az E.On Áramszolgáltató Kft. 100 százalékos üzletrészének, az MVM Energetika Zrt. által történő megszerzését – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből, amely péntektől hatályos.

A kormány a versenytörvény 24/A paragrafusára hivatkozik, amely így szól: "A Kormány a vállalkozások összefonódását közérdekből - így különösen a munkahelyek megőrzése, az ellátás biztonsága érdekében - nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítheti. Az ilyen összefonódást nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnak bejelenteni."  

Még február 24-én jelentette be az MVM Energetika a Budapesti Értéktőzsdén, hogy az állami cég megvásárolja az E.On Áramszolgáltatót. Ezzel az MVM-csoport lett a monopol szereplő a lakossági földgáz- és villamos energia piacán. A tranzakció csaknem 2,5 millió ügyfelet érint. A tranzakció zárását 2022 tavaszának végére tervezték a felek a szükséges engedélyek megszerzését követően. A csütörtöki esti döntéssel a versenyhatósági engedélyre már nem lesz szükség.

A hírrel kapcsolatban az E.On Hungária Zrt. lapunkkal azt közölte, hogy: 
Az MVM Zrt. és az E.On Hungária Zrt. 2022. február 23-án írt alá megállapodást arról, hogy az MVM Zrt. megvásárolja az E.On Áramszolgáltató Kft.-t, ezzel az MVM Csoport válik a hazai egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásra jogosult felhasználók kereskedő partnerévé. A tranzakció a Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon csaknem 2,5 millió ügyfelet érint, akik jelenleg egyetemes szolgáltatásként vásárolják a villamos energiát az E.On Áramszolgáltató Kft.-től. Az érintett ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendője nincs, a megszokott módon intézhetik ügyeiket, a változásokról pedig folyamatos tájékoztatást kapnak. Az értékesítés nem érinti az E.On Hungária Csoporttal versenypiaci szerződésben álló ügyfeleket, számukra a vállalatcsoport a jövőben is változatlanul biztosítja a villamosenergia-szolgáltatást.