Sok idős beoltottnál a második koronavírus-oltás után sem termelődött a védettséghez megfelelő számú antitest. A budapesti városvezetéshez is több száz jelzés érkezett a kínai vakcinákkal kapcsolatban, hivatalos adatok azonban a kínai Sinopharm oltás hatékonyságával kapcsolatban egyelőre nincsenek. A Főpolgármesteri Hivatal ezért úgy döntött, hogy húszezer 60 évnél idősebb budapesti ellenanyag-szűrését vállalja ingyen - közölték csütörtökön.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert tegnap a kormányinfón kérdezték arról, hogy adhatnak-e harmadik oltást a háziorvosok azoknak, akiknél nem alakult ki a védettség. "Van egy orvosi protokoll, ha az orvosi protokoll ezt lehetővé teszi, akkor majd az orvos eldönti, de ha nem teszi lehetővé, akkor megszegi a szakmájának szabályait" - válaszolta Gulyás. Egységes orvosi protokoll azonban nincs, mondta az RTL Híradónak nyilatkozó egyik háziorvos. A kínai oltás esetében csak első és második oltásról van szakmai állásfoglalás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a híradónak azt írta, hogy "az oltások a gyártók alkalmazási előírásainak megfelelően történnek, így jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására. Amennyiben bárki ettől eltér, az szabályt szeg." Azt is hozzátette ugyanakkor az NNK a válaszában, hogy "ha a 3. oltás bekerül az alkalmazási előírásba, akkor aszerint fognak eljárni."