Február 14-én 15:11-kor automatikus védelmi működés következtében a blokk teljesítménye 59 százalékra visszaesett. A hiba elhárítását követően a blokk 17:11-től újra névleges teljesítményen üzemel - olvasható a cég honlapján.

Az erőmű épp a héten publikálta, hogy milyen, a nemzetközi nukleáris eseményskála (INES) alatti események történtek Pakson 2018 utolsó negyedévében.

QP | Quality Placement

Eszerint 2018. október 11-én a 4. blokk normál üzemében rezgésmérést végeztek az egyik pótvízszivattyúnál. A mérés a szivattyú hajtás- és a hajtás ellenoldalánál beavatkozási szintet meghaladó rezgésértékeket mutatott. A blokk 2019. február elején elkezdett főjavítása alatt a szükséges további ellenőrzéseket elvégzik.

Október 19-én a 2. blokkon végzett negyedéves olajtartalom-mérés alapján az egyik biztonsági villamosellátást biztosító dízelgenerátor kenőolajrendszerében lévő olaj víztartalma meghaladta az előírtat. A belső hűtővízkör ellenőrzéséhez a dízelgenerátort bénítani kellett. Az ellenőrzés az 1. henger repedését tárta fel. A hiba elhárítását nem lehetett 24 órán belül elvégezni, ezért a blokkot az előírásoknak megfelelően leterhelték. A karbantartó személyzet és a dízelgenerátort gyártó cég szakemberei elvégezték a henger cseréjét. A hengercserét követő forgógépes próbák a dízelgenerátor üzemképességét igazolták.

November 16-án az 1. blokk főjavítása során a blokkvezénylői személyzet a reaktor keverőtéri, a természetes cirkulációban részt vevő hurkok meleg ági és az átrakómedence hőmérsékletének lassú emelkedését tapasztalta. A hibafeltárás során az egyik armatúrát zárt, kikötött állapotban találták, ami az érintett gőzfejlesztő hőelvonási funkciójának megszűnését okozta. Az armatúra kinyitásával a hőelvonási funkció helyreállt.

December 4-én a 4. blokk normál üzeme alatt egyes villamos kábelterek beépített tűzivíz oltórendszerének reteszpróbája során az egyik tűzivízgömbcsap megszorult. A javítás időszakára több helyiség oltóvíz nélkül maradt, de egy esetleges tűz esetén a helyszínre rendelt tűzoltó azonnal meg tudta volna kezdeni a tűz oltását, ezért az esemény üzembiztonságra gyakorolt hatása alacsony volt. A javítás ideje meghaladta a 24 órát, ezért az eseményt az érintett hatóságok számára be kellett jelenteni. A gömbcsap cseréjét követően a tűzivíz oltórendszeri reteszpróbáját sikeresen végrehajtották.

December 16-án az I. kiépítésen az egyik biztonsági rendszer üzem közbeni karbantartása alatt a biztonsági hűtővízrendszer csővezetékeinek rekonstrukciója, cseréje volt folyamatban. A rekonstrukciót végző szakemberek az ütemtervben megjelölt időpontnál korábban vágták el a kijelölt csővezetéket, és ezzel egy hőcserélő üzemképtelen lett. A csővezeték javítását és cseréjét elvégezték, ezzel a hőcserélő üzemképessé vált - olvasható az összefoglalóban.