Paiger István mindvégig ártatlannak vallotta magát. Környezete szerint a pécsi Tüke Busz Zrt. egykori vezérigazgatóját lelkileg megviselte, anyagilag tönkretette, hogy a Kaposvári Törvényszéken zajló per elsőrendű vádlottja volt.

Saját bevallása szerint jövedelme már jó ideje nem volt, új ügyvédje tiszteletdíját is egy „ismeretlen” jótevő állta. Az ismert pécsi közlekedési szakember úgy érezte, bűnbaknak kiáltották ki.

A Napi.hu egy éve folyamatosan beszámol a Volvo-gate ügyről. A lényeg: az eredeti árnál legalább 600 millió forinttal drágábban vásárolták meg Hollandiából a használt Volvo-flottát. Egy közvetítő beiktatásával, a hasznot lenyelve.

A most elhunyt Paiger István, az elsőrendű vádlott következetesen tagadta, hogy személyesen ő döntött volna a buszflotta emelt áras megvásárlásáról. Első védőügyvédje, Bodnár Imre is arra építette fel védekezését, hogy védence csak stróman volt, igazából Bánki Erik és Csizi Péter fideszes politikusok döntöttek helyette.

A védőügyvéd indítványára a bíróság kikérte a Budapest-Amszterdam légi járatok utaslistáját. Azokból pedig feketén-fehéren kiderült, hogy a kérdéses időben a két pécsi politikus, és mások jártak Hollandiában.

Bár eredetileg három személy volt a vádlottak padján, P. Endre bűnbeismerése és Paiger István halála után pillanatnyilag már csak Csengő András ül ott. A másodrendű vádlott korábban a Pécsi Sörgyár vezérigazgatója volt, és kettős állampolgárként tiszteletbeli holland konzul. Ehhez képest egynémely megnyilvánulása nem éppen nevezhető diplomatikusnak.

Az egész ügy akkor bukott ki, amikor Csengő 900 ezer euróval végigszáguldott fél Európán, hogy egy holland bankban elhelyezze, de az éber banktisztviselő felfigyelt rá. Hollandiában tett vallomása megmosolyogtató. Lottón nyertem, mondta Csengő a rendőrök kérdésére, hogyan került hozzá a 900 ezer euróval kitömött bőrönd. Úgy tűnik, a választ nem vették készpénznek a holland hatóságok, mert ott pénzmosás ellene a vád. A Kaposvári Törvényszék előtti magánszáma is elgondolkodtató. Búvárruhába öltözött, a legendás Tanú című filmet idézve, majd a tárgyalás előtt megpattant, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Kaposvári Törvényszék azt közölte lapunkkal, hogy a halotti anyakönyv bekérése után dönt a Paiger István elleni eljárás megszüntetéséről. Az elhunyt eddig tett vallomásai érvényesek, lévén azok közokiratok. A következő tárgyalás időpontja, március 2-a változatlan, amikor további tanúkat hallgatnak ki. Vadócz Attila tanácsvezető bíró a tanúvallomások ismeretében dönt Bánki Erik beidézésről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport