Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök délelőtt több uniós szankciót jelentett be azután, hogy Oroszország katonáival lerohanta Ukrajnát. A lépések összhangban állnak az Egyesült Államok hasonló döntésével, ennek megfelelően Oroszország a jövőben nem férhet hozzá azokhoz a technológiákhoz és piacokhoz amelyek kulcsfontosságuk a gazdasága számára, valamint befagyasztják az oroszok hozzáférést az európai pénzpiacokhoz, és elzárják őket az európai bankrendszertől is.

Felmerül a kérdés, hogyan érinti ez a Magyarországon működő, orosz hátterű vagy kitettségű pénzintézeteket, szervezeteket. A Napi.hu-val korábban az orosz alapítású és résztulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank közölte, hogy nem befolyásolják működésüket az intézkedések, a szervezetük politikafüggetlen. Egy másik orosz tulajdonú pénzintézet, a Sberbank is hasonló tájékoztatást közölt, mikor felhívta portálunk figyelmét a honlapján megjelent dokumentumra:

"A Sberbank Magyarország Zrt. a szokásos üzletmenet szerint működik, valamennyi termékét és szolgáltatását biztosítja valamennyi ügyfele számára. A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe Csoport része – amely egy európai uniós banki működési engedéllyel rendelkező európai hitelintézet. A társaság a magyar piacon tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank működési engedélyével végzi, szolgáltatásait zömében magyar állampolgárságú ügyfelek számára nyújtja" - írták a tájékoztatóban.

Sem az orosz Sberbank, sem a Sberbank Europe AG vagy annak leányvállalatai nem szerepelnek név szerint a közzétett szankciós dokumentumokban a mai napon. Ez azt jelenti, hogy egyikükre sem vonatkoznak új vagy további elsődleges vagy ágazati szankciók

- ismertették a részleteket.

Azt is hozzátették, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. nyereséges tőkeerős bank, amely maradéktalanul megfelel minden szabályozói követelménynek, különösen a tőkével és likviditással kapcsolatos mutatóknak.

Az ősszel jelentették be, hogy a Sberbank Europe bankcsoport eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyarországit is, hogy jobban tudjon összpontosítani kulcsfontosságú piacaira. A Sberbank kelet-közép-európai érdekeltségei megvásárló konzorcium mögött egy szerb milliárdos, Miograg Kostic állhat. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.