A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szeptember 26-án szerződést kötött az ELTE Bibó István Szakkollégium felújítása és bővítése érdekében az épület átalakítására a Penta Industry Kft.-vel, nettó 405 millió forintért - derül ki az MNV közbeszerzési hirdetményéből. A XI. kerületi, Ménesi úti szakkollégium többek közt arról nevezetes, hogy 1988-ban itt alakították meg a Fidesz pártot.

A kivitelező feladata a meglévő épület átalakítása és annak bővítése új utca felőli traktussal, új támfalépület építése a hátsó kertben, valamint a környezet rendezése. A Céginfo.hu adatai szerint a 2011-ben alapított Penta Industry tavaly 4,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 75 millió adózott eredmény ért el (2011-ben még 241 milliós forgalma volt).

A vállalkozással hirdetmény nélküli közbeszerzésen állapodott meg az MNV, mégpedig "előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősségre" hivatkozva. Ez a sürgősség az indoklás szerint az Országgyűlés által a budapesti FINA vizes világbajnokság megrendezéséről szóló törvény, illetve a júniusi módosítása. E jogszabály határozza meg a vb megvalósításhoz szükséges feladatokat, valamint tartalmazza a törvény hatálya alá tartozó ingatlanokat - köztük a Ménesi úti ingatlant is, amelyre feltételezhetően szálláshelyként számítanak.

A törvény szerint a vizes vb "megrendezése és szervezése érdekében kötendő szerződések halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekinthetőek, amelyek teljesítéséhez kiemelkedően fontos közérdek fűződik". "A lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében az ajánlatkérő minden esetben jogosult a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására" - áll a jogszabályban. A beruházás építtetője az MNV.

A közbeszerzésre két céget hívtak meg, a nyertes Penta Industry mellett a szintén budapesti székhelyű Nyírépszer Hungária Kft.-t. A Penta Industry az előzetesen becsült nettó 449,7 millió helyett 405,2 millió forintért vállalta a munkát.