A kormány csütörtökig nem rendelkezett arról, lehet-e szombattól élelmiszert vásárolni Széchenyi pihenő (Szép) kártyáról, ezért könnyen lehet, hogy július 1-jén, pénteken húzhatjuk le utoljára az üzletekben. 

Az OTP Szép-kártya ügyfélszolgálatán a Napi.hu-nak megerősítették: hivatalosan az üzletek július 1-jéig tarthatják fenn ezt a fizetési lehetőséget az élelmiszerekre. Az OTP weboldalán is azt írják, hivatalosan csak melegételt lehetne kifizetni a kártyával.

Ennek ellentmond, hogy Budapesten az újbudai Reál Aranynap ABC azt írta közösségi oldalán, hogy a vásárlóik a Szép-kártya minden zsebével tudnak fizetni a termékekért július 1. után is. A boltvezetés telefonon megerősítette a Napi.hu-nak, hogy szombattól is el fogják fogadni a Szép-kártyát, amit azzal indokoltak, hogy csak a multicégeknél szüntetik meg ezt a fajta fizetési lehetőséget.

AranynapABC
Kép: Facebook/AranynapABC

Vissza az éttermekbe

„A kormány cserben hagyja a brutális drágasággal küzdő magyar embereket” – írja közleményében az MSZP. A párt szerint az emberek többsége a drágulások miatt eddig túlnyomórészt élelmiszert vásárolt a Szép-kártyával. Azt javasolják, a rászorulók kapjanak egy húszezer forint értékű Esély élelmiszerkupont egy elektronikus eszközre feltöltve, amellyel csak alapvető élelmiszereket lehet vásárolni.

A Szép-kártyás élelmiszer-vásárlást korábban sok turisztikai vagy vendéglátással foglalkozó vállalkozó sérelmezte, mert az emberek inkább az üzletekben költötték a pénzt, kevesebbet jártak étterembe. Számukra jó hír, hogy – ugyan élelmiszert már nem lehet vásárolni vele, – a kártya zsebei között azonban továbbra is átjárható a fizetés, tehát például a szálláshely zsebből is lehet fizetni az éttermekben, és fordítva.

A K&H bank arra számít, hogy a gyenge forint és a magas üzemanyagárak miatt várhatóan többen maradnak Magyarországon júliusban és augusztusban. Azt a bank is elismerte, hogy az élelmiszer-vásárlási lehetőség látványosat lendített a kártyahasználaton. Tavaly Budapest mellett Siófok és Balatonfüred volt a két legkedveltebb célpont, de Zalakarosra, Hévízre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra is sokan utaztak.