A Sparnak a cégadatok szerint 0,000007 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar Tescóban. Előbbi boltlánc még akkor jutott hozzá ehhez a tulajdonrészhez, amikor 2008-ben felvásárolta a Plus üzletláncot - írja a G7.

A lap szerint versenyjogi aggályokat is felvethet, hogy Magyarország második legnagyobb kiskereskedelmi szereplőjének részesedése van a legnagyobb áruházláncban, ezért megkereste a tulajdonlás hátteréről a két áruházat és a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) is.

A GVH közölte: saját észlelés alapján nyár vége óta van az "érintett részesedés" a GVH látókörében. "Jelenleg is zajlik a versenyjogi szempontból releváns tényállás feltárása", így ennél több információval egyelőre nem tudnak szolgálni. A Spar a vizsgálattal kapcsolatos kérdésre annyit írt, hogy folyamatban lévő ügyről nem áll módjukban nyilatkozni, a Tesco nem válaszolt a lap megkeresésére.

Nagy Zoltán a GVH volt elnöke azt mondta a konkrét eset ismerete nélkül, hogy a hatóság ilyenkor a "kooperatív hatást" vizsgálhatja, azaz hogy van-e, illetve lehetséges-e információmegosztás - akár egyirányú - két konkurens cég között, akár akaratlanul. Ha például az egyik cég információkat szerez a másik cég közgyűlésén arról, hogy a jövőben milyen stratégia mentén működik, hol tervez üzleteket nyitni, akkor torzulhat a szabad verseny.