Péntek délután a Cental Csoport bejelentette, hogy segítséget nyújt az Alexandra könyvértékesítési hálózatának fenntartásához és újjászervezéséhez. A segítségnyújtás részleteiről azonban eddig nem nyilatkoztak.

"A Central Csoport segítségnyújtását a Rainbow Üzletlánc Kft. működésének fenntartásához köszönettel vettük. Az üzletlánc szakmai megmentőjeként a Central ajánlatát komolyan vesszük, velük a kapcsolatot a lehető legrövidebb időn belül felvesszük és hétfőn a konkrét tárgyalásokat megkezdjük" - írta lapunknak küldött közleményében Vass István, az Alexandra boltokat üzemeltető Rainbow Kft. ügyvezetője és Somogyi Ferenc, a kft. átvilágítását és válságmenedzselését végző PD Consulting Kft. vezetője.

A Napi.hu is írt arról, hogy a könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft. és az üzletekbe könyveket szállító nagykereskedő, a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. között elszámolási vita alakult ki. A Könyvbazár közel hárommilliárd forinttal tartozik az átvett könyvekért a kiadóknak, de nem tud fizetni nekik, mivel a Könyvbazárnak sem fizet a Rainbow, amely boltjaiban eladja a könyveket. (A Rainbownak szintén közel ilyen nagyságrendű követelése van Matyi Dezsővel és a hozzá köthető volt és jelenlegi cégekkel szemben.) A kialakult válsághelyet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint a tőkehiányos kis és közepes kiadók sorának bedőléséhez, tevékenységének felfüggesztéséhez vezethet, valamint nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhet több nyomda is. Az Alexandra a magyar könyvpiac 20-25 százalékát fedi le. A kiadók visszahívták kiadványaikat az Alexandra üzletekből, a visszaszállításra a nagykereskedelmi raktárakból, illetve a boltokból 30-60 napos határidő vonatkozik.

Így látja Matyi Dezső

Az Alexandra üzletek átvételéről Matyi Dezső a könyvesbolt-hálózatot kiépítő üzletember annyit mondott péntek délután a Napi.hu-nak, hogy mindenkinek, az olvasóknak, a boltoknak és a kiadóknak is az az érdeke, hogy az üzletek nyitva tartsanak. Arról azonban, hogy megtámadnák-e a Rainbow Kft. esetleges eladását, Matyi nem kívánt nyilatkozni. (A nagyvállalkozó szerint a Rainbow-ban 50 százalékban tulajdonos Wolf CRS Kft. "hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel" lépett be tagként a cég 2016. szeptember 1-jei taggyűlésen. A társaság fennmaradó tulajdonrészén Matyihoz köthető személyek osztoznak.)

Kérés a kiadókhoz

"A Rainbow Kft. nem kívánja tovább növelni a kiadók és könyvterjesztők veszteségét, a veszteség minimalizálását a Central ajánlatának elfogadásával tudjuk biztosítani. Bízunk a korrekt, konstruktív tárgyalások után, az eredményes folytatásban.

A Rainbow Kft. ügyvezetése kéri a kiadókat, hogy az alábbi (lásd keretes írás) nyilatkozatban foglaltak szerint támogassák a bolthálózat folyamatos működésének fenntartását, segítsék elő adatszolgáltatással a könyvkészlet leltározását és januártól a fogyásjelentések szerinti elszámolást" - írta a Rainbow Kft. képviseletében Vass István és Somogyi Ferenc.

Így kerülnék el a fizetésképtelenséget

Az alábbi, a Rainbow Kft. kiadóknak tett nyilatkozatából kiderül, hogy a könyvkészlet Alexandra boltokból történő visszahívásával a társaság nem tudná fenntartani a működését, fizetésképtelenné válna. A kialakult helyzetben a könyvszakma, így a Rainbow Kft. hitelezőinek érdeke azt kívánja, hogy a Rainbow Kft. a könyvesboltjai üzemeltetésére kötött bérleti szerződéseit egy olyan szakmai társaságra ruházza át (ez lenne a Varga Zoltán milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Central Csoport), aki vállalja, hogy megállapodik a kiadókkal a könyvkészletekkel kapcsolatos elszámolásról, az általa rentábilisnak tartott könyvesboltok, valamint az ott dolgozó alkalmazottak átvételéről.

A Rainbow Kft. vállalja, hogy a könyvkészleteket leltározást követően átadja a befektetőnek, a lejárt tartozással nem rendelkező kiadóknak pedig megfizeti a januárban eladott könyveik vételárának 40 százalékát. A boltok zavartalan működtetése esetén további kifizetésekre is kötelezettséget vállalnak.

A nagykereskedő, Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft.-nek azonban addig nem fizet a kiskereskedő Rainbow Kft., amíg a Könyvbazár el nem készíti a társaságok közötti tartozásokra vonatkozó, dokumentumokkal alátámasztott kimutatást.

A Rainbow Üzletlánc nyilatkozata a kiadók felé

"A Rainbow Üzletlánc Kft. ügyvezetésének döntést kellet hoznia arról, hogy a társaság fizetésképtelenséggel fenyegető helyzete miatt elsősorban a társaság hitelezőinek (beleértve a munkavállalókar is) érdeke szerint kell eljárnia. Tekintettel arra a körülményre, hogy a Könyvbazár Kft., mint megbízó a Rainbow-tól, mint bizományostól a teljes bizományosi készletét visszahívta, valamint, hogy a kiadók is megtiltották a társaságnál lévő könyvkészleteik további forgalmazását, a cég gazdasági tevékenységét hosszútávon nem tudja tovább folytatni.

A kialakult helyzetben a könyvszakma szereplőinek, így a Rainbow hitelezőinek érdeke azt kívánja, hogy a társaság a könyvesboltjai üzemeltetésére megkötött bérleti szerződéseit egy olyan szakmai társaságra ruházza át, aki vállalja, hogy megállapodik a kiadókkal a társaságnál lévő könyvkészletekkel kapcsolatos elszámolásról, az általa rentábilisnak tartott könyvesboltok, valamint az ott dolgozó alkalmazottak átvételéről. Ezzel összefüggésben a Rainbow vállalja, hogy a könyvkészleteket leltározást követően átadja a befektetőnek, a társaság felé lejárt tartozással nem rendelkező kiadóknak pedig megfizeti a januárban eladott könyveik vételárának 40 százalékát.

A bolthálózat zavartalan átvétele és folyamatos működtetése esetén az ügyvezetés kötelezettséget vállal a megállapodások megkötésére és vállalja a kiadókkal a leltár utáni elszámolást, a 2017. január 1-jétől eladott könyvek fogyasztói ára 40 százalékáról szóló számláinak kifizetését, 2017. február 20-ig és március 20-ig.

A Rainbow Üzletlánc Kft. ügyvezetésének a jelenlegi helyzetben más lehetősége nincs a bolthálózat megmentésére.

Az ügyvezetés kijelenti, hogy a Könyvbazár Kft. felé kifizetéseket egészen addig nem áll módjában teljesíteni, ameddig a Könyvbazár Kft. el nem készíti a társaságok közötti tartozásokra vonatkozó, megfelelő dokumentumokkal alátámasztott kimutatást, mely alapján a társaságok (a teljes Matyi Dezső-féle cégcsoport) elszámolhatnak egymással, a Csődtörvény szerinti pozíciólezáró nettósítás szabályai szerint" - írta a Rainbow kft. vezetése.