A választáson 4,4 millióan vehetnek részt. A Landtagot öt évre választják meg. A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő hajnalban várható.

A Németország nyugati részén fekvő, jómódú tartományt az utóbbi az utóbbi öt évben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek koalíciója kormányozta. Az utolsó felmérések alapján a Zöldek minden eddiginél jobb eredményt érhetnek el, de a CDU jelentősen gyengülhet, és ezért nem lehet majd ismét CDU-Zöldek összetételű kormányt alkotni. A tartományban ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága is visszaeshet.

A szövetségi szinten együtt kormányzó CDU és SPD gyengülése kiszámíthatatlan folyamatokat indíthat el, akár a két pártelnök - Angela Merkel kancellár és Andrea Nahles - leváltásához és előre hozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáshoz is vezethet.

Az utolsó felmérések alapján Hessenben továbbra is a CDU lesz az első számú politikai erő, de támogatottsága a 26-28 százalékos sávba süllyed az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson elért 38,3 százalékról.

Az SPD 20-22 százalékot szerezhet, szemben az öt évvel korábbi 30,7 százalékkal. Előfordulhat, hogy a harmadik helyre szorul, a Zöldek pedig előrelépnek a tartomány második számú politikai erejévé. Az ökopárt támogatottságát is 20-22 százalékra mérik, ami csaknem a duplája a 2013-ban szerzett 11,1 százaléknak.

A negyedik helyen a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végezhet, amely öt éve még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, ezúttal pedig 12-13 százalékkal kerülhet be a wiesbadeni Landtagba. A 2013-ban alapított AfD így mind a 16 tartományi törvényhozásban rendelkezik majd képviselettel.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyaránt a szavazatok 8 százalékát gyűjtheti össze, a 2013-ban szerzett 5,2 százalék, illetve 5 százalék után.