A SZAKSZ márciusban, a Veszprém tömegközlekedését üzemeltető, önkormányzati tulajdonú V-Busz Kft.-nél további 8 százalékos bérfejlesztési igényt terjesztett elő, miután a munkáltató – a SZAKSZ elfogadhatatlannak tartott mérték elutasítása miatt – január 1. napjával, saját hatáskörben 7  százalékos béremelést hajtott végre. Ezzel az érdekképviselet összesen 15 százalékos béremelést próbál kiharcolni a munkavállalók részére 2022-re vonatkozóan. 

A SZAKSZ úgy gondolja, hogy a prognosztizált éves inflációt meghaladó béremelést kell végrehajtani a V-Busznál, annak érdekében, hogy reálbércsökkenés ne következzen be - hívják fel a figyelmet honlapjukon.

Az április 5-én folytatott bértárgyaláson a V-Busz Kft. ügyvezetője kijelentette, hogy további béremelést a társaság nem fog megvalósítani.

Mindezek után a SZAKSZ bejelentette, hogy még aznap megalakítja a sztrájkbizottságot, ami az elégséges szolgáltatás alapján elkészíti a sztrájkmenetrendet és folytatja a munkáltatóval a bértárgyalásokat és a sztrájk ideje alatt, az elégséges szolgáltatásról az egyeztetést.

Folytatódik a szemétszállítók akciója

Mint azt korábban megírtuk, március 23-án sztrájkbizottság alakult Veszprémben az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató-vállalatoknál, mert a helyi hulladékszállítók elégedetlenek amiatt, hogy idén már második éve nem jutnak béremeléshez a helyhatóságokat érintő forráselvonások nyomán. A helyi szakszervezet szerint a társaságok ügyvezetői két éve hitegetik a dolgozókat a bérek az országos átlaghoz történő felzárkóztatásával, de eddig nemhogy bérrendezés, hanem az elszabadult árak és infláció miatt egyre nagyobb szakadék mutatkozik, az országos, de a térségi: pápai, tapolcai, és balatonfüredi ágazati bérekhez képest is.

Információink szerint a városvezetés és önkormányzati cégek áprilisban már komolyan vették a szemétszállítók követeléseit: újraindultak a bértárgyalások, és jelenleg is zajlanak.