A KSH legfrissebb adatai szerint 2015. októberében a bolti, áruházi vásárlás 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer piac átlag alatt bővült, 2 százalékkal, a különféle iparcikkek növekedése viszont húzta előre a kiskereskedelmet a 6,8 százalékos forgalomemelkedéssel.

A korábbi hónapokhoz képest alaposan elmaradt az üzemanyagok piacának növekedése, amely 4 százalék volt. A kiskereskedelem, a második félév eddig megismert hónapjaiban (júliustól október végéig) 5 százalékkal nőtt, ami egy százalékkal kisebb az első félévi piacbővülés üteménél.

A mérleg jócskán pozitívba billen

Az OKSZ szerint továbbra is azzal lehet számolni, hogy a kiskereskedelem 2015. egészében jelentős mértékben bővül, aminek mértéke a volument tekintve 5 százalék körül lesz. Jelenleg az első tíz hónapban 5,7 százalék volt a növekedés mértéke. Ez novemberben még valamelyest mérséklődhet (az október-november "hagyományosan" lassabban mozdul az éves átlagokhoz képest), de decemberben erősebb forgalomnövekedés várható.

Az éves mérleget a gazdaság idei növekedése, ezen keresztül a reáljövedelmek bővülése mellett egyedi hatások is felfelé húzzák, így az online pénztárgép rendszer, a devizahiteleseket segítő csomag és a külföldön dolgozók jelentős mértékű hazautalása. Egyértelműen segíti a családi költekezést az alacsony benzinár is.

A piacot fékezi van a kisméretű boltok számának csökkenése. A KSH adatai szerint 2015. első félévében is csökkent a boltok száma, több mint kétezerrel. Nehezíti a kiskereskedelem helyzetét a korábbi évekhez képest gyengébb devizaárfolyam is, ami az import cikkek költségeit drágítja. Egyes termékcsoportokat nézve ugyanakkor már nagyobb ingadozások is megfigyelhetők, így például a tej fogyasztói ára 10 százalékkal csökkent októberben, miközben a burgonya és a friss zöldség ára 20 százalék feletti mértékben drágult.

Csilingelő karácsony

Az OKSZ korábban azt jelezte előre, hogy a decemberi költekezés 5-6 százalékkal bővülhet idén. A piac 2013 óta folyamatosan nő, 2014-ben is 6 százalék felett volt a decemberi költekezés megugrása az előző évhez képest, 5,3 százalékos éves növekedési ütem mellett.Több áruházlánc is két számjegyű forgalombővülést vár decemberben, a vállalkozások jelzései is jelentősebb bevásárló rohamot jeleznek előre. Így az OKSZ továbbra is 940-950 milliárdos decemberi kiskereskedelmi forgalommal számol.