A Tesco és az Aldi hálás a kormánydöntés visszavonásáért

Könnyen lehet, hogy az nyugdíjasok idősávjának eltörlése mentette meg az áruházak decemberi forgalmát, akárcsak a vásárlók egészségét, akik így nem zsúfolódtak össze a mezei vásárlóknak rendelkezésre álló a rövidebb nyitvatartási időbe.
Komócsin Sándor, 2021. január 13. szerda, 09:55
Fotó: Getty Images

A 2020-as év a kiskereskedelemben a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére várhatóan kicsit jobb lesz, mint az egy évvel korábbi - mondta a Világgazdaságnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a decemberi adatok alapján.

A Tescónál a karácsonyi időszak alatt a korábbi évekhez hasonlóan nőtt a vásárlások száma. A heti átlagos 2,5 tranzakció akár 20 százalékkal is nőhetett. A Sparnál a decemberi forgalom értékben némileg magasabb volt, mint 2019-ben. A tranzakciók száma az egész esztendőt meghatározó trendhez hasonlóan elmaradt a korábbi évektől, ezzel párhuzamosan a kosárérték emelkedett.

Az Aldi tapasztalatai szerint a korábbi hónapokkal összehasonlítva 2020 decemberében visszafogottabb volt a növekedés, az ünnepek előtt az áruházlánc nagyobb keresletre számított. A múlt év egészében az volt megfigyelhető, hogy a vásárlók nagyobb bevásárlások bonyolítottak le, így az előző évvel összehasonlítva 2020-ban a vásárlók száma csökkent, miközben az átlagos kosárérték magasabb volt.

Egyre nagyobb feszültséget okozott a boltokban az idősek vásárlási sávja, amelyet végül december 12-én szüntetett meg a kormány. A Spar értékelése szerint az idősáv felfüggesztésének köszönhetően kisebb volt a tömeg az üzletekben. Az Aldi is arról számolt be, hogy a vásárlási idősávok eltörlése pozitív hatással járt, mivel a forgalom és a vevőszám is egyenletesebben oszlott el a nyitvatartási időn belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2021.01.13 21:26

Én mi lesz azzal a kormányhatározattal, hogy "a boltok zárjanak be minél korábban, hogy sűrűbb legyen a tömeg, hadd terjedjen a vírus"? Amíg lehetett este 9 után bevásárolni, alig találkoztam emberrel (hiába ugatják, hogy "maradjotthon", ha eközben senki nem hozza házhoz a kenyeret, muszáj boltba járni). Aztán ezek a nagyonhülyék kitalálták a kötelező korai bolt-zárást, azóta csak tolongásban tudok kaját venni, decemberben el is kaptam a vírust, hála a zseniális kormányszakértőknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2021.01.13 11:40

@narancsragacs:
Na persze a rossz döntésnek gazdája, pláne felelőse, nincs. Pedig előre tudható volt, hogy igen nagy hülyeség. És még hány ilyen intézkedés van életben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2021.01.13 10:07

azon kevés narancsdöntések egyike amiről a döntéshozó is beismerte hogy baromság. Mi lesz a többivel ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html