Ausztriába menekitik át a magyar iskolarendszerből a gyerekeket a szülők

Legalább kétezer gyerek ingázik naponta Magyarország és Ausztria között, sok szülő ugyanis a magyar iskolarendszerből menekíti így kis gyermekét - adta hírül az ATV Hiradó.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 25. szombat, 12:55
Fotó: Getty Images

Az ATV szerint azt mondják, stresszmentes diákéveket és használható nyelvtudást kapnak, ráadásul ingyen.

Szombathelyről például naponta három szerződéses járat viszi a diákokat Oberwartba. Bár a Magyarországon iskolába járó társaiknál jóval korábban kell iskolába indulniuk ezeknek a diákoknak, azt mondják, megéri. A híradónak nyilatkozó szülők szerint ugyanis a gyerekek nyugodtabbak, nincsenek leterhelve, megtanulják az anyagot - a magyart is - nincsenek annyira leterhelve, mint Magyarországon.

A magyar határhoz közeli Oberwartban - magyar nevén Felsőőrön - egymás mellett több iskola is van, ahová több száz diák ingázik nap mint nap Szombathelyről. Külön nekik rendszeresített iskolabuszok hordják őket délelőtt és délután a két település között.

Az iskola igazgatója szerint a magyar diákok könnyen alkalmazkodnak. Bár a diákok nyelvtudása különböző, a legtöbben gond nélkül teljesítik akár az osztrák érettségi követelményeit is. Pontos statisztikák ugyan nincsenek, de a burgenlandi adatokból arra lehet következtetni, hogy mintegy 2000 magyar diák tanul különböző osztrák iskolákban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.05.26 08:16

90.000 magyar gyerek se születik már évente, és ez a szám nem nő.

Minden 6.-7. magyar gyerek már külföldön születik.

Marad 77.000 gyerek évente.

Az Ausztriában tanuló magyarok száma folyamatosan nő. Most 2.000 gyerek. Ez úgy 3-4 közepes iskolányi gyerek.

De milyen szépen hasít az egyházi fenntartású oktatás nálunk, amit 4x annyi (már évi 200.000 Ft/diák) pénzzel támogat orbánia, mint a saját intézményeit?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.05.25 23:29

Mi ez a 2000 diák az összes hazaihoz képest? Semmi! Ez a lehetőség csak azoknak adott, akik gazdagok és az osztrák határ közelében élnek. Lehet, hogy többségük napi ingázó és munkába menet elviszi gyerekét is a határon túli iskolába.

Más kérdés, hogy "nagyszerű" kormányunk lerohasztja az oktatást(és az egészségügyet is!) és a felszabaduló pénzt ellopja, esetleg kisvasutat, stadiont vagy valami egyéb felesleges dolgot épít belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.05.25 22:44

Mi ebben a meglepő ? orbán gyerekei is ott tanultak, azok se bíznak a magyar oktatásban :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html