Az ITM gyorssegélyt ad az orvosegyetemeknek

A felsőoktatást irányító Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) saját forrásaiból is hozzájárul az orvos- és egészségtudományi egyetemek egészségügyi kiadásainak fedezéséhez - közölte Palkovics László a négy felsőoktatási intézmény vezetőivel folytatott videokonferencián.
Domokos Erika, 2020. április 2. csütörtök, 18:43
Fotó: Napi.hu

A járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok áttekintését szolgáló egyeztetésen a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektorai, kancellárjai és kórházparancsnokai vettek részt.

A négy felsőoktatási intézmény vezetői közös kérésként fogalmazták meg a finanszírozási és adminisztrációs terhek csökkentésének igényét, amelyben az innovációs és technológiai miniszter támogatást ígért nekik - írta közleményében az ITM.

"Magyarország felsőoktatási rendszerének világszerte elismert, meghatározó elemei az orvos- és egészségtudományi egyetemek. A szakmai utánpótlás biztosításán túl fontos szereplői a nemzetközi szinten is kiemelkedő hazai egészségipari kutatás-fejlesztésnek és innovációnak. Az általuk működtetett klinikák a magyar egészségügyi ellátórendszer egyes szakmai területeken egyedüli szereplői, a fekvőbeteg szakellátás negyedéről gondoskodnak. Az orvosi egyetemeknek tehát a felsőoktatásban elrendelt intézménylátogatási tilalom mellett úgy kell gondoskodniuk a képzések folytonosságáról, hogy közben a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezés első vonalában is küzdenek" - írta a minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK