Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. szokás szerint a hónap elején tette közzé a babaváró hitel referenciakamatát, mely 1,40 százalékra mérséklődött - ez 0,08 százalékpontos csökkenés az előző hónaphoz, júliushoz képest. Az igénylők szeptembertől számolhatnak az alacsonyabb értékkel, az augusztusi igénylőkre vonatkozó éves kamatot még a júliusi 1,48 százalékos érték alapján számítják ki - derül ki a portál cikkéből.

A babaváró hitel az igénylők számára alapesetben kamatmentes, azok a fiatal párok viszont, akik az igényléstől számított öt éven belül nem vállalnak gyermeket, elesnek a kedvezménytől. Ennek két következménye is van: egy összegben vissza kell fizetni az első öt évben igénybe vett kamattámogatást, a futamidő hátralévő részében pedig kamattal együtt kell folytatni a törlesztést.

A referenciakamat alakulása azt befolyásolja, hogy mekkora összeget kell visszafizetni, ha a fiatal pár elesik a kamatmentességtől. Eddig azok a gyermektelen párok számíthatnak a legalacsonyabb visszafizetendő összegre, akik tavaly decemberben vették tel a hitelt, és azoknak kell várhatóan a legtöbbet törleszteni, akik az elsők között, tavaly júliusban igényelték a kölcsönt. Előbbieknél az egy összegben visszafizetendő kamat nem éri el az 1,5 millió forintot, míg az utóbbiaknál csaknem 2,13 millió forintról van szó 10 millió forintos hitel esetén.