Bajban Magyarország? - üzentek az EU-ból

Évek óta tart a vita a magyar kormány és az európai statisztikai hivatal között arról, hogyan kell kiszámítani az államadósságot. Az EU monetáris és pénzügyi bizottsága (CMFB) mostani állásfoglalása szerint hiába ágál a jegybank és a KSH: az Eximbank mérlege is része az államháztartásnak - írja a Portfolio.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 10. csütörtök, 09:37
Fotó: Napi.hu

Csupán egyetlen szavazattal, 25-24 arányban az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak adott igazat a CMFB (Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics) a magyar kormánnyal szembeni statisztikai elszámolási vitában. A bizottság július 3-ig várta a tagok véleményezését arról, hogy a magyar export-import befektetéssel foglalkozó Eximbank bizonyos tranzakcióit a magyar hatóságoknak az államháztartás költségvetésébe bele kell-e számítaniuk.

A Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank azzal érvelt, hogy a pénzintézet az államháztartástól független szervezet, míg az Eurostat úgy véli - most pedig már a CMFB döntésével a háta mögött állíthatja is -, hogy nem az. Érvelésük szerint az Eximbank egy foglyul ejtett pénzügyi szervezet (leegyszerűsítve működése ténylegesen az állam által kontrollált). A portál szerint a jelenlegi állapot alapján a magyar államadósság kiszámítása így megváltozhat, és annak mértéke megugorhat.

A jelenlegi, július közepi szoros szavazás után az Eurostat elmondhatja, hogy igaza volt, amikor a Magyarország által közölt adatokat fenntartásokkal kezelte. De a magyar félnek nem feltétlenül kell alkalmaznia a döntést. A CMFB ugyanis csak egy tanácsadó testület, javaslata nem kötelező érvényű. A Portfolio szerint csak az a kérdés, hogy az uniós statisztikai hivatal mikor keményít be, vizsgálja felül a magyar adatokat és közli az általa kalkulált magyar államháztartási adatokat.

Ha ez történne, akkor a kormány az Európai Bírósághoz fordulhatna az ügyben, ahol már kötelező erejű döntés születne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.08.10 15:30

A szavazás eredménye 25-24? Azaz a "szakértők" testülete erősen megosztott a kérdésben, de bizonyosság helyett szavaztak, mindenkitől függetlenül, pusztán szakmai okok alapján döntöttek - eléggé széthúzóan.

Bizonyosan foglyul ejtett pénzügyi szervezet az Eximbank? Szabó Dániel - a polihisztor - bizonyosra veszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.08.10 15:23

Európai Bíróság? Phü...
Az ángílusok nem azért hagyják itt az unijót? Dehogynem, ez az egyik ok, a "független" a "mindenttudó", a mindenható Európai Bíróság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukac@kukac.eu, 2017.08.10 10:00

És ezek jelentgették fel Gyurcsányékat, hogy kozmetikázott adatokat küldenek Brüsszelbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html