Belefulladunk a pénzbe

Tovább nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége.
Szász Péter, 2015. november 14. szombat, 11:52
Fotó: Napi.hu

Az idén októberben tovább emelkedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége és elérte a 4158 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mérlegéből.

Ezzel folytatódott a 2013 elején kezdődött készpénzfelhalmozás, amelynek eredményeképpen több mint 1500 milliárd forint került a gazdaságba papír és érmék formájában.

Nagyobb méretért kattintson az ábrára!


A növekedésnek számos oka van:

Egyrészt ott vannak a mennyiségi okok, a gazdaság nő, a fogyasztás bővül, vagyis mindenképpen több pénz forog. A devizahiteles elszámolással több száz milliárd maradt az embereknél, ráadásul az üzemanyagokon is spóroltunk egy tetemes összeget, ahogy arról korábban a Napi.hu is írt.

A másik oldalon vannak "minőségi" okok, amelyek az embereket az elektronikus fizetési formáktól a készpénz felé tolták. A bankolás a különadók miatt nagyon megdrágult, amely az embereket arra késztethette, hogy racionalizálják számláikat. Az MNB pénzforgalmi statisztikájából tudjuk, hogy 2012 vége és 2015 közepe között félmillió magyarországi számlát szüntettek meg. Ez különösen a magánszemélyek forintszámláit érintette.

Emellett a kormány bevezette az ingyenes készpénzfelvételt 150 ezer forintig, amely szintén abba az irányba mutat, hogy áttérjünk a papíros fizetésre.

Kell ez nekünk?

A készpénzhasználatnak ugyanakkor számos hátránya van: nehezebben követhető, így a feketegazdaság melegágya, ha pedig többet tartunk belőle magunknál vagy otthon, azzal tálcán kínáljuk a lehetőséget azoknak, akik nem tisztességes úton szeretnének minket megszabadítani vagyonunktól.

Hogy lássuk, a 4158 milliárd forint milyen sok pénz, elég megnézni a teljes háztartási lekötött és látra szóló bankbetét-állományt, amely a legfrissebb adatok szerint 6755 milliárd forint. A háztartások hitelállománya pedig alig több mint 6 ezer milliárd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atyus45, 2015.11.15 12:26

Magam részéről szívesen vállalnám a Dagover effektust,és úsznák a pénzben.A gond azonban csak az ,hogy annyi a pénzem ami talán egy kis pocsolyához elegendő.Bár valaki mint ha mondta volna, hogy úgy lubickolunk a jóban, mint hal a vízben.Az lenne az szép ha az ő pocsolyája kiszáradna,és ő a parton vergődne,nagyon sokáig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.11.14 14:34

@laci_52: Aki nem bízik a bankban annak pénze sincs hogy betegye. A sok hitelidióta nem azért vett fel devizakölcsönt mert van pénze :) Akinek meg van pénze azok egy része még mindenféle csaló pénzcsináló pénzmosó orbánhavernak is oda adta, most meg fut utána :)
Itt a többség a kormányban nem bízik. Ahogy ellopták a manyupot úgy ellophatják bármely más számládon lévő pénzt is. Tehát az a tuti ha elássa a kertben vagy bebetonozza a falba, de sokan széfet bérelnek. Aki nagyon biztosra utazik az külföldre viszi. Sok sok fideszimádó is ezt teszi mert fél hogy a "könnyen jött" pénzt egyszer hátha valaki számon kéri. Légy nyugodt a legutóbbiból van a legtöbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pecskeke, 2015.11.14 14:27

Nem feltétlenül a kamatok miatt csak. Bankszámla használat borzalmas összegekbe kerül. Főleg céges szinten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.11.14 13:26

A bankok alig adnak kamatot, nem éri meg betenni a pénzt, ráadásul - elsősorban a devizahitelezés kétes ügyei miatt - az emberek nem is bíznak bennük. A brókerbotrányokkal sikerült az embereket a befektetésektől is elriasztani. Így aztán sokan inkább a párnacihában tartják a pénzüket vagy esetleg állampapírt vesznek.

Az, hogy a készpénzhasználat nehezebben követhető, csak a NAV-nak hátrány, mindenki másnak előny.

Aki pedig a feketegazdaságban működik - elég sokan vannak - nem olyan hülye, hogy bankszámlát nyisson és kitegye magát egy vagyonosodási vizsgálatnak.

Az otthon tartott pénzt pedig elég jól meg lehet védeni a betörőktől egy néhány tízezer forintos jól elrejtett és szakszerűen beépített széffel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html