Brexit: kevesebb részeg angol lesz a belvárosban?

Fontos vendégkörnek számítanak a magyar idegenforgalomban és vendéglátásban a brit turisták, a font gyengülése azonban negatív hatással lehet a turistaforgalomra.
MTI, 2016. június 28. kedd, 07:41
Fotó: Napi.hu

Noha nem Nagy-Britanniából érkezik Magyarországra a legtöbb turista, de a britek forgalmának a bővülése a legdinamikusabb - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság keddi számában Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Étteremek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

A lap emlékeztet arra, hogy a brit vendégek elsősorban a "buliturizmusban" fontosak: csak néhány napra érkeznek, de sokat költenek, főleg az éttermekben, bárokban, fürdőkben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első negyedévében 74 ezer beutazást regisztráltak az Egyesült Királyságból, 2016 első három hónapjában pedig már 126 ezret; ezekben az időszakokban a brit turisták 9 milliárd, illetve 16 milliárd forintot költöttek a magyar szolgáltatóknál.

Niklai Ákos úgy vélte, Nagy-Britannia uniós kilépésének hatásait még nehéz felmérni, de a font gyengülésének hatására kevesebb vendég érkezhet az Egyesült Királyságból. Magyarország azonban még így is nagyon olcsó desztinációnak számít - mondta el a Világgazdaságnak az MSZÉSZ elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK