Brexit: meglepő helyre menekülnének a britek

Meredeken nőtt az új-zélandi kivándorlás iránt érdeklődő britek száma a hazájuk európai uniós tagságról tartott népszavazás óta.
MTI, 2016. augusztus 23. kedd, 10:36
Fotó: MTI/EPA

A június 23-ai referendum óta eltelt időszakban 10 647 brit lakos regisztrált az új-zélandi bevándorlási hivatalnál a The Guardian keddi jelentése szerint. Az előző év azonos időszakában 4599 volt ez a szám - írta a brit lap új-zélandi forrásokra hivatkozva.

A népszavazás másnapján 998 brit regisztrált, ami csaknem tízszerese az előző napi 109 jelentkezésnek. A regisztráció révén lehetőség nyílik a tájékozódásra, többek között a munkavállalási lehetőségekről. Új-Zélandon jelenleg baromfitenyésztőkből, pékekből, síoktatókból, fogorvosokból és kárpitosokból van égető hiány.

A New Zealand Herald című lapot idézve a The Guardian a munkavállalási lehetőségek mellett az új-zélandi élet előnyei között említette a lenyűgöző tájat, a kellemes éghajlatot és legfőképpen azt, hogy az ország "18 ezer kilométerre van Boris Johnson" külügyminisztertől, a kilépéspárti kampány vezéralakjától. A New Zealand Herald szerint megfizethető a lakhatás, nincsenek dugók és ellentétben Angliával, a "helyi rögbiválogatott tényleg rögbit játszik".

Komolyabb helyzetértékelések szerint az EU-népszavazás valóban komoly tényező a középosztálybeli brit értelmiségiek döntéshozatalában, sokakat közülük ugyanis elkeserít honfitársaik szűklátókörűsége és nacionalizmusa, és valami másra vágynak.

"Új-Zéland pedig valóban nagyon más: multikulturális, rendkívül toleráns, jó az életszínvonal és jobb az éghajlat" - mondta Paul Spoonley, az aucklandi Massey Egyetem tanára a Heraldnak.

Régebben az Egyesült Királyságból és Írországból érkezett a legtöbb bevándorló Új-Zélandra, a 2013-as népszámlálás szerint viszont megelőzték őket az ázsiai születésű bevándorlók. A csendes-óceáni országban élő 4,5 millió emberből minden negyedik külföldön született a statisztikák szerint.

2015 júniusa és 2016 júniusa között 4934 brit kapott letelepedési engedélyt, 22 633 munkavállalói, 1176 pedig diákvízumot.

A The Guardian emlékeztetett arra, hogy a Google szerint az EU-népszavazás után sok brit indított keresést a kivándorlás lehetőségeiről, elsősorban Írországra és Franciaországra vonatkozóan. Hatszáznyolcvan százalékkal nőtt az arra vonatkozó keresések száma is, hogy miként lehet a brit fennhatóság alatt álló Gibraltárba költözni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.23 11:41

"Új-Zéland pedig valóban nagyon más: multikulturális"

Ez valóban vonzó lehet az angolok számára, miután Londonban már szinte csak fekák vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.23 11:36

A koronagyarmatok egyike lett vonzó.

Nekünk nem voltak gyarmataink...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.23 11:30

Az Eu-ból való kilépés miatti elkeseredettségükben, a lehető legmesszebb költöznek az EU-tól. :PPPPPP

Ilyen bulsshitet is csak a napi.hu-n olvashatni. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html