Büntetőeljárás indul Lech Walesa ellen

Hamis tanúvallomás miatt büntetőjogi eljárás indult Lech Walesa ellen, az ügy a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, későbbi lengyel államfő által tagadott ügynökmúlttal függ össze - közölték kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 22. kedd, 17:47
Fotó: Napi.hu

Az IPN ügyészi tagozata tavaly februárban Walesa kezdeményezésére indított el nyomozást, mely során megvizsgálták, hogy a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálat (SB) tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e a Nobel-díjas munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat - idézi az MTI.

Az IPN kedden közölte: a Walesa által kezdeményezett eljárást június végén megsemmisítették, mert az intézet ügyészei arra jutottak, hogy az 1970 és 1976 közötti időszakból származó több mint 50 dokumentum, köztük Walesa együttműködési nyilatkozata az SB-vel és az általa aláírt bevételi nyugták nem hamisítványok.

Június 29-én ugyanakkor az IPN nyomozást indított azzal összefüggésben, hogy Walesa azt állította, hogy az őt terhelő iratokat - köztük az SB-nek írt jelentéseket - nem ő készítette, és nem is írta alá. A büntetőügyi eljárás más peres ügyekre is vonatkozik, olyanokra, amelyekben Walesa tanúként azt állította, hogy nem működött együtt az SB-vel - közölte az IPN.

Az IPN ügyészi tagozatának elnöke, Andrzej Pozorski, aki egyben lengyel főügyészhelyettes is, kedden úgy nyilatkozott a közszolgálati hírtelevíziónak (TVPInfo), hogy Walesa vallomásait egyrészt annak alapján találták hamisnak, hogy a krakkói Jan Sehn Igazságügyi Szakértői Intézet 235 lapnyi írásszakértői véleménye tavasszal egyértelműen Walesának tulajdonította a tavaly előkerült dokumentumokon szereplő kézírást. Az ügyészek emellett több tanú vallomására is támaszkodtak - mondta Pozorski.

Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúvallomás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(A lengyel belpolitika villongásairól itt olvashat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK